Stižu pametni tenkovi — tehnika juriša bez straha

© REUTERS / Esam Omran Al-FetoriTenk
Tenk - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Izrael je predstavio prototip oklopnog vozila budućnosti — takozvani „pametni tenk“. Posada će nositi specijalni šlem, sličan onom koji nose piloti aviona F-35. Moguće je, međutim, da će se ova oklopna vozila koristiti i bez posade za obavljanje najopasnijih zadataka na ratištu.

Vojna oprema se modernizuje, poboljšavaju se borbena vozila, a posebna pažnja posvećuje se upravo tehnici, koja radi nezavisno od čoveka, ili mu aktivno pomaže. Danas nije reč samo o uobičajenim bespilotnim letelicama, nego i o podmornicama, pa čak i tenkovima. Tehnika na daljinsko upravljanje se ne saginje pred mecima i bez straha juriša u vatru.

Tenkovi su izmišljeni da bi oklopom zaštitili posadu, koja se nalazi unutra. To je izvesno vreme bilo od pomoći, ali ubrzo se pojavilo protivtenkovsko oružje, koje je u stanju da uništi bilo koje oklopno vozilo.

CC BY 3.0 / Qasioun News Agency / Pripadnik Vojske slave lansira raketu iz prenosivog protivtenkovskog sistema na položaje sirijske vojske
Stižu pametni tenkovi — tehnika juriša bez straha - Sputnik Srbija
Pripadnik Vojske slave lansira raketu iz prenosivog protivtenkovskog sistema na položaje sirijske vojske

Prema zvaničnim podacima — tokom Drugog svetskog rata uništeno je 96.500 sovjetskih tenkova i nešto više od 30.000 nemačkih tenkova. Naravno da su i ljudske žrtve bile ogromne.

Poslednjih decenija tenkovi su veoma napredovali i modernizovali se. Izrael je sada predstavio nove „pametne tenkove“ — tri verzije prototipa borbene mašine budućnosti — „Karmelj“. Po izgledu i naoružanju (koristi top kalibra 30 milimetara), to je, pre svega, borbeno vozilo pešadije. Posadu čine dve osobe i opremljene su sa desetinama kamera, radarima i senzorima. Tenkisti će verovatno moći da se menjaju — obojica će moći i da upravljaju vozilom i da vrše izviđanje, kao i da koriste oružje i ostalu opremu.

Proizvođači „pametnih tenkova“ su tri kompanije — „Izraelska vazduhoplovna industrija“, „Rafael“ i „Elbit Marahot“. Tenkovi su opremljeni najnovijom tehnologijom, koja obezbeđuje pregled terena od 360 stepeni, a to omogućavaju brojni senzori. Posada borbene platforme, koju je predstavila kompanija „Elbit Marahot“, dobiće šlemove „Ajron vižn“ (Iron Vision), a informacija će se prikazivati na njihovim ekranima. Takve šlemove koriste i piloti američkog borbenog aviona pete generacije F-35.

Kompanija „Rafael“ koristi „staklenu kabinu“, zahvaljujući kojoj posada dobija informacije iz okruženja.

Inženjeri „Izraelske vazduhoplovne industrije“ predstavili su sisteme koji će prikazivati podatke i na velikim panoramskim ekranima, kao i na ličnim displejima operatora.

Može se reći da se najnaprednija dostignuća nauke i tehnologije, koja su se ranije primenjivala samo u najskupljim sistemima naoružanja, danas sve više koriste prilikom razvoja obične kopnene tehnike.

A kakvo je stanje u Rusiji?

Prema rečima šefa Glavne uprave za naučna i inovaciona istraživanja Ministarstva odbrane Rusije Vjačeslava Presnuhina — najveća pažnja se posvećuje razvoju i snabdevanju vojske perspektivnim vrstama naoružanja i robotizovanim sistemima. On podseća da postoji i Komisija za razvoj robotike, na čijem čelu je ministar odbrane.

„Organizacija za razvoj robotizovanih sistema za vojsku je jedna od glavnih delatnosti našeg tima. Formiran je Glavni naučno-istraživački centar za robotiku pri Ministarstvu odbrane, čiji je cilj da reši čitav niz zadataka. Vojska budućnosti je vojska inovacija. To se odnosi na bilo koji deo odbrane — od terenskih nano-kuhinja, do robotizovanih svemirskih sistema“, objašnjava Presnuhin.

Ruska oklopna vozila se već opremaju sistemima veštačke inteligencije. Jedan od dobro poznatih je sistem IDBMS, koji je kompatibilan sa tenkom T-80U-M1. Sistem je odgovoran za upravljanje tenkom i za gađanje, a sposoban je da uskladi svoje akcije sa drugom opremom preko računarskih mreža i da prima instrukcije iz kontrolnog centra.

Najsavremeniji ruski tenk T-14, koji je baziran na platformi „Armata“, prema ideji konstruktora realizuje koncepciju „mrežnog ratovanja“. Borbeno vozilo je namenjeno za izviđanje, za označavanje mete i za prilagođavanje vatre artiljerijskih sistema i tenkova iz njihove pratnje.

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaRuski tenk T-14 "Armata"
Stižu pametni tenkovi — tehnika juriša bez straha - Sputnik Srbija
Ruski tenk T-14 "Armata"

Još jedan perspektivni sistem, koji bi uskoro trebalo da uđe u sastav naoružanja ruske vojske, je multifunkcionalni robotski sistem na daljinsko upravljanje — „Udar“. On uključuje mobilni robot za podršku, koji je napravljen na bazi šasije BMP-3, bespilotnu letelicu za izviđanje, kao i punkt za daljinsko upravljanje na bazi šasije „Ural-4320“.

Osim toga, ruski naučnici već nekoliko godina rade na stvaranju inteligentnog sistema za kontrolu kretanja oklopnih vozila. Istraživački i proizvodni centar pri Jugozapadnom državnom univerzitetu iz Kurska od 2014. godine razvija sistem za automatsko kretanje guseničara, odnosno za veštačku inteligenciju vozila.

Uz takvu modernizaciju vojne tehnike u tehnički razvijenim zemljama, kada se oklopna vozila osnaže veštačkom inteligencijom, može se pretpostaviti da će tenkovi uskoro moći da funkcionišu bez posade. Na bojnom polju će se boriti — roboti protiv robota.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala