Kako ruski gas osvaja Evropu

© AP Photo / Koji Sasahara, FileTanker
Tanker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se nalazi na drugom mestu po izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu, odmah nakon Katara, saopštio je potpredsednik ruske vlade Sergej Prihodko.

Prihodko je podsetio da će Rusija, polazeći od tekućih uslova na tržištu, kako se očekuje, ove godine održati pokazatelj po isporukama gasa gasovodom u Evropu na nivou rekordne 2018. godine.

Prihodko je istovremeno podsetio da se na osnovu trenutnih uslova na tržištu očekuje da Rusija i ove godine održi pokazatelj isporuka gasa putem gasovoda u Evropu na rekordnom nivou 2018. godine.

„Rusija je najveći i najpouzdaniji isporučilac ’plavog goriva‘ u Evropu. Prošle godine su isporuke ruskog gasa na evropsko tržište iznosile 201,9 milijardi kubnih metara. Uzimajući u obzir realnu situaciju u svetu i na tržištu, prognozira se da će 2019. godine oni biti blizu tog pokazatelja“, rekao je Prihodko.

„Osim toga, po isporukama tečnog prirodnog gasa u zemlje EU Rusija takođe ulazi među lidere, zauzimajući drugo mesto nakon Katara“, dodao je on.

Međunarodna grupa uvoznika tečnog prirodnog gasa (GIIGNL) u aprilu je objavila izveštaj u kojem se navodi da su najveći isporučioci tečnog prirodnog gasa na tržište Evrope u 2018. godini postali Katar (16,42 miliona tona), Alžir (9,29 miliona tona) i Nigerija (9,07 miliona tona). Pritom, izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište prošle godine je dostigao 4,43 miliona tona, SAD 2,7 miliona tona.

U isto vreme, krajem jula Evropska komisija je objavila izveštaj o implementaciji trgovinskih sporazuma sa SAD koji su postignuti godinama ranije. Prema informacijama EK, 2019. godine treći po veličini isporuka tečnog prirodnog gasa u EU su SAD sa 12,4 odsto od ukupnog uvoza navedenog gasa u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala