Posvađali se glavni američki saveznici u Aziji

© AFP 2023 / JUNG YEON-JEZastave Japana i Južne Koreje
Zastave Japana i Južne Koreje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Južna Koreja je izbrisala Japan sa spiska država koje imaju pravo na ubrzani uvoz njenih proizvoda. Seul je obećao da će to uraditi početkom avgusta, kada je Tokio uveo slične nere, ali je zamolio da se to ne smatra osvetom, piše „Volstrit Džurnal“.

Od početka septembra japanske kompanije koje rade u Južnoj Koreji moraće da čekaju za završetak svojih procedura ne pet dana, već 15. Najavljujući ove mere, ministar trgovine, industrije i energetike Južne Koreje Sung Junmo optužio je za konflikt Tokio.

Po njegovom mišljenju, „ne može se tesno sarađivati sa državama čija praksa nije u skladu sa osnovnim principima međunarodnog sistema za izvoznu kontrolu i stalno se primenjuje pogrešno“.

Japanski ministar nije mogao da komentariše akcije Seula jer je u zemlji bio vikend. Ranije je Tokio objasnio svoja ograničenja zaštitom nacionalnih interesa. Neki zvaničnici su ukazali da je pravi razlog odluka južnokorejskog suda povodom nadoknade štete iz vremena Drugog svetskog rata.

Japan i Južna Koreja imaju neke neraščišćene sporove još od sredine prošlog veka. Eksperti navode da su sada odnosi između njih najgori u poslednjih nekoliko decenija. Države su najbliži partneri Vašingtona u regionu, a igraju i ključnu ulogu u proizvodnji struje. To se tiče i „Epl“ i servera za „Amazon“. Konflikt između njih dovodi do usporavanja lanca isporuke proizvoda.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je 9. avgusta da Seul i Tokio treba da se dogovore jer njihovi sporovi štete Sjedinjenim Državama. Do sada Vašington nije preduzimao konkretne korake da pomiri svoje saveznike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala