Može li kampanja „Neću da idem“ da zaustavi masovan odlazak mladih iz Crne Gore

CC0 / Pixabay / Pogled na Bokokotorski zaliv
Pogled na Bokokotorski zaliv - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od 2006. godine Crnu Goru je napustilo preko 60.000 građana u potrazi za boljim životom. Trend odlaska iz zemlje naročito je uzeo maha među osobama mlađim od 30 godina, koji svoju budućnost sve manje vide u Crnoj Gori.

Istraživanje nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje pokazalo je da svaki drugi mladi čovjek želi da ode iz zemlje, dok 30 odsto mladih to praktično već planira. Kao glavni razlozi navode se nedostatak perspektive, nepotizam, nemogućnost pronalaska posla i neusklađenost obrazovnog sistema sa tržištem rada...

Nedavno objavljen podatak „Evrostata“, po kom se mladi u Crnoj Gori najkasnije u Evropi osamostaljuju od roditelja, u prosjeku u 33. godini, takođe je poražavajući.

Kampanja „Neću da idem“

Da su ovog problema svjesni i u vladi Crne Gore govori izjava premijera Duška Markovića, koji je kazao da „vjeruje u Crnu Goru iz koje će se manje odlaziti, a više vraćati“. Međutim, kako za sada niko ne nudi ozbiljno sistemsko rešenje, grupa studenata iz organizacije „Studentska inicijativa“ odlučila je da pokrene kampanju pod sloganom „Neću da idem“, kako bi se u društvu podigla svijest o ovom ključnom problemu Crne Gore.

Student treće godine Fakulteta političkih nauka (FPN) u Podgorici i jedan od pokretača kampanje Vuk Vujisić u razgovoru za Sputnjik kaže da je ideja o kampanji „Neći da idem“ prvobitno potekla iz Bosne i Hercegovine, jer se ta zemlja takođe suočava sa istim problemom.

On kaže da je među studentskom populacijom golim okom vidljivo da je problem odlaska mladih iz Crne Gore postao mnogo veći nego što je to cjelokupno društvo svjesno.

„Danas je izašlo najnovije istraživanje koje pokazuje da je Crna Gora u samom vrhu po trendu odlaska mladih, odnosno da sve druge države Evrope imaju manji trend odlaska mladih nego što je to slučaj sa Crnom Gorom. To je ogroman problem s obzirom da živimo u državi koja ima samo nešto više od pola miliona stanovnika i ako se ovaj trend nastavi, za 2-3 godine posledice mogu biti veoma ozbiljne“, upozorava Vujisić na svetski Dan mladih.

Za posao potrebna veza sa vlašću

Kao glavni razlog za ovakvo stanje naš sagovornik je označio nepotizam jer, kako kaže, „istraživanja pokazuju da 68 odsto mladih u Crnoj Gori smatra da je za posao potrebna dobra veza sa vlašću, partijama na vlasti ili poznavanje nekog ko je blizak vlasti“.

Istovremeno, u Studentskoj inicijativi tvrde da nisu u pravu oni koji kažu da mladi ljudi izbjegavaju posao.

„Mnogi kažu mladi su problem i neće da rade, ali evo dokaza da je od početka godine iz Crne Gore otišlo oko 6.000 mladih u inostranstvo i da tamo rade i prekovremeno i mnogi već sada razmišljaju da ostanu bez obzira što im ističe viza, jer za mnogo manje rada dobijaju mnogo bolje uslove“, kaže Vujisić.

U Studentskoj inicijativi takođe ističu da kampanja „Neću da idem“ nema samo za cilj da aktuelizuje problem odliva stanovništa, već i da pokrene inicijativu kako bi se poboljšao položaj mladih kroz predloge za korekciju stambene politike i raznih olakšica mladim preduzetnicima. U tom smislu, studenti planiraju organizovanje peticije koja će direktno ići na odlučivanje Vladi.

Potrebna nova stambena politika

„Smatramo da treba uvesti sistem nove stambene politike poput onog u Skandinaviji, da se mladim parovima omogući da imaju stanove i da plaćaju samo režije kao bi im pomogli da ostanu ovdje. U Crnoj Gori npr. ima samo 3,5 odsto mladih koji žive u stanu koji su kupili zajedno sa partnerom, što je poražavajući podatak, dok mladi u prosjeku žive sa roditeljima do 35 godine i po tome smo u samom vrhu u Evropi“, kaže Vujisić, uz nadu da će ovu inicijativu podržati svi u Crnoj Gori, bez obzira da li je u pitanju vlast ili opozicija, jer po ovom pitanju, kako kaže, „nema mjesta za polarizaciju društva“.

„Raduje to što od kada smo započeli kampanju poslanici i vlasti i opozicije počinju da govore u parlamentu o problemu odlaska mladih, tako da na neki način više ne negiraju problem“, kaže Vujisić, uz upozorenje da u slučaju da se za nekoliko godina ništa ne promijeni, Crna Gora rizikuje da ostane bez mladih, što više ne bi bila CG kakvu danas poznajemo.

Za kraj razgovora za Sputnjik naš sagovornik nam je takođe priznao da je među studentskom populacijom trenutno veoma teško pronaći one koji su voljni da podrže inicijativu „Neću da idem“, zato što praktično svi planiraju da u nekom trenutku napuste Crnu Goru.

„Mi maltene rijetko da naiđemo na čovjeka koji uopšte ne razmišlja da ne ide i onda se prosto mnogi izgovaraju da ne mogu podržati kampanju jer i sami žele da idu, a čak i zvanična istraživanja pokazuju da 60 odsto mladih žele da idu“, iskren je Vujisić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala