Ukrajinska policija pretresla tanker zbog posete Sevastopolju

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaPogled na luku u Sevastopolju
Pogled na luku u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Takozvano „tužilaštvo Autonomne republike Krim“, koje je pod jurisdikcijom Ukrajine, izvršilo je pretres tankera „Mrija“ u Hersonu zbog slučaja snabdevanja gorivom za rusku Crnomorsku flotu, saopštila je pres-služba „tužilaštva“ na svom nalogu na Telegramu.

Istražitelji navode da je brod, koji se ranije nazivao „Vilga“, isporučivao naftne derivate jedinicama Crnomorske flote u Sevastopolju, dok je njegova posada navodno narušila zabranu Kijeva za pristajanje u krimske luke.

Prema informacijama sajta „Veselfajnder“, tanker „Vilga“ se sada naziva „Mrija“ i plovi pod zastavom Ukrajine. Brod je izgrađen 1995. godine, a njegov deplasman iznosi 3.085 tona.

Podaci sa sajta „Marin trafik“ potvrđuju da se u ovom trenutku tanker nalazi u Hersonu.

U julu je u ukrajinskoj luci Izmail zaplenjen ruski brod „Nika spirit“. Kako Kijev tvrdi, ranije se ovaj tanker nazivao „Nejma“ i učestvovao je u blokiranju prolaza ukrajinskih brodova tokom provokacije u Kerčkom moreuzu. Brod je pretresen, i sa njega su oduzeti dokumenti, zapisi razgovora i brodski dnevnici. Posada je ispitana, ali se kasnije u punom sastavu vratila u Rusiju.

Situacija u Azovskom moru pogoršala se u proleće 2018. godine nakon što su ukrajinski graničari zadržali brod „Nord“, koji plovi pod ruskom zastavom. Kasnije, u avgustu, u hersonskoj luci zadržan je ruski tanker „Mehanik Pogodin“. Moskva je ove poteze Kijeva smatrala „pomorskim terorizmom“ i odgovorila pojačanjem graničnih inspekcija u svom delu Azovskog mora.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala