Ukrajina protestovala zbog Putinove posete Krimu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na motociklističkom šou koji je organizovao moto-klub "Noćni vukovi" na Krimu
Predsednik Rusije Vladimir Putin na motociklističkom šou koji je organizovao moto-klub Noćni vukovi na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je protest zbog posete predsednika Rusije Vladimira Putina Krimu.

„Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izražava oštar protest u vezi sa još jednom posetom predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, neusaglašenom sa ukrajinskom stranom, privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine ― Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju 10. avgusta 2019“, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva.

Ministarstvo ističe da je poseta ruskog predsednika „grubo narušavanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“ od strane Rusije.

Putin je u subotu došao na međunarodni motociklistički šou u Sevastopolju, koji je organizovao motociklistički klub „Noćni vukovi“, upravljajući motorom „ural“ sa kolicima u društvu lidera Krima Sergeja Aksjonova i vršioca dužnosti gubernatora Sevastopolja Mihaila Razvožajeva. Ruski predsednik takođe je bio jedan od gledalaca jedinstvene predstave o istoriji Sevastopolja, postavljene na novoj sceni u Lučkom okrugu Državnog muzeja „Tauridski Hersones“, a razgovarao je i sa glavnim glumcima i pohvalio njihov rad.

Kijev je više puta upućivao protestne note kada su predsednik ili premijer Rusije posećivali poluostrvo. Međutim, Moskva vraća takve note bez razmatranja i reakcije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije više puta je naglašavalo da niko nema pravo da govori ruskim vlastima kada i kako da posećuju subjekte Federacije.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala