Indija neće dozvoliti Kašmiru da postane Kosovo (video)

© Prabhjot GillPakistanski vojnici na granici sa Indijom
Pakistanski vojnici na granici sa Indijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos zaoštravanju odnosa između Indije i Pakistana zbog odluke Nju Delhija da ukine specijalni status za Kašmir, sve će se završiti na lokalnim tenzijama i šireg sukoga neće biti, a Indija ni za jotu neće odustati od odbrane suvereniteta i integriteta, smatra dobar poznavalac tog regiona dr Jovan Čavoški iz Instituta za noviju istoriju Srbije.

Odluku zvaničnog Nju Delhija da ukine član 370 Ustava, koji je garantovao specijalni status državi Džamu i Kašmir, on ne vidi kao iznenađenje, podsećajući da je to bio i deo predizborne platforme Indijske narodne partije (BJP) premijera Narendre Modija.

Čavoški dodaje da tu odluku treba posmatrati i na nivou indijske unutrašnje politike i odnosa između vladajuće stranke i opozicije, kao i na nivou federalnog centra i saveznih država i u kontekstu bezbednosne situacije u samom Kašmiru, gde neprestano izbijaju incidenti i ubacuju se terorističke grupe.

„Situacija će zato neko vreme biti zaoštrena, ali neće doći do velike eskalacije, zato što ni regionalne ni globalne sile neće biti zainteresovane da tu izbije neki ozbiljniji sukob, koji bi poremetio regionalnu i globalnu ravnotežu“, objašnjava naš sagovornik.

Obračun s Nehruovim nasleđem

Po oceni Čavoškog — odluka Nju Delhija jeste dramatična za indijsku pravnu istoriju, a ima, pre svega, unutrašnju političku dimenziju.

„S jedne strane — Modi želi da se dokaže kao čvrst nacionalni lider, koji brani teritorijalni integritet indijske države, a istovremeno jača pozicije u partiji, nakon što je u maju pobedio na izborima, tako da je opozicija skoro pa poslata na marginu. Postoji i ideološka dimenzija, a to je da se BJP razlikuje od ideologije Kongresne partije, odnosno Nehru-Gandi političke dinastije i da se obračuna sa Nehruovim nasleđem. A to je upravo sekularizam u odnosu na indijske muslimane i pitanje Kašmira“, kaže Čavoški.

© AP Photo / Muhammad SajjdPakistanci pale zastavu Indije na mitingu podrške indijskom Kašmiru
Indija neće dozvoliti Kašmiru da postane Kosovo (video) - Sputnik Srbija
Pakistanci pale zastavu Indije na mitingu podrške indijskom Kašmiru

Iako ostaje da se vidi kako će ovu odluku oceniti Vrhovni sud, po mišljenju ovog stručnjaka, poruka zvaničnog Nju Delhija jeste da ne mogu da postoje delovi indijske države koji mogu da imaju privilegije u odnosu na centralnu vlast.

Naime, za razliku od ostalih saveznih država i teritorija, Kašmiru je, ugovorom iz oktobra 1947. godine, jedinom data mogućnost da ima svoju zastavu, grb i ustav, a da, sem u domenu spoljnih poslova, odbrane, komunikacija i monetarne politike, centralna vlast nije mogla da sprovodi nijednu odredbu zakona na teritoriji Kašmira, a da prethodno nije dobila dozvolu lokalne zakonodavne vlasti, odnosno Parlamenta države Džamu i Kašmir.

Indijski ministar poredi Kašmir i Kosovo

„To jeste bio sistem koji je održavao neki politički balans, ali je istovremeno davao i neke široke privilegije, koje su mogle da deluju opasno u odnosu na druge delove Indije, gde takođe postoje snažni separatistički pokreti“, navodi Čavoški, dodajući da sada neki strahuju da bi premijer Modi mogao da promeni lokalno zakonodavstvo i drugih država, a neke da podeli više po ukusu BJP-a, kako bi lakše dobijao izbore.

Taj pravni presedan, koji je davao tolike privilegije Kašmiru, mogao bi da bude negativno iskustvo i za druge delove Indije.

Zato je, kako skreće pažnju Čavoški, indijski ministar unutrašnjih poslova Amid Šah napravio poređenje između Kosova i Kašmira, jer će Kosovo, ukoliko se nametne kao norma, i drugi početi da kopiraju.

„Amid Šah je rekao: ’Nemojte da brinete, nećemo dozvoliti da Kašmir postane novo Kosovo‘“, citira Čavoški, ističući da se kosovska senka nadvila i nad samom Indijom, kao i nad svim kritičnim tačkama u svetu.

U tom smislu indijska vlast je, kaže naš sagovornik, htela da osigura centralnu vlast na svakom pedlju sopstvene teritorije, ne samo zato da nekom ne bi palo na pamet u Kašmiru da se otcepi kao Kosovo, već i zato da ne dođu neki strani „dobronamerni posrednici“, koji će ponuditi rešenje.

„Međutim, Indija je velika i jaka i može da ne prihvati ono što smatra da ugrožava njen teritorijalni integritet“, zaključuje Čavoški.

Menjanje etničke strukture

On skreće pažnju da je, pored ukidanja člana 370 o specijalnom statusu Kašmira, ukinut i za član 35A, koji je bio u vezi sa spornim članom Ustava, a po kome je Indusima iz drugih delova države bilo zabranjeno da kupuju zemlju i poseduju imovinu na teritoriji Džamu i Kašmira.

Kao još jednu paralelu sa Kosovom i Metohijom vidi i menjanje etničke strukture te države, ne samo tom zabranom, već i time što je oko 400.000 Bramana napustilo Džamu i Kašmir zbog bezbednosne situacije, a da se niko nije zabrinuo za njihova prava.

Kada je reč o najavi premijera Pakistana Imrana Kana da će pozvati SAD da posreduju u sporu, Čavoški kaže da je Indija to odmah odbacila i da će, ukoliko želi, pregovarati samo direktno sa Islamabadom.

„Ako Pakistan to ne želi, Indija će ono što kontroliše dobro štititi i neće popustiti po pitanju teritorijalno suvereniteta i integriteta ni za jotu“, uveren je Čavoški.

Pakistan se ponaša kao Albanija

Što se tiče Pakistana, on pokušava da podigne svoj ulog i da pozove međunarodne posrednike, ali sagovornik Sputnjika smatra da to neće imati većeg efekta na Indiju.

„Ona je, šaljući dodatna vojna i policijska pojačanja, odlučila da garantuje da neće doći do velike eskalacije. Pakistan može da preti, ali bilo kakva eskalacija ne bi bila dobra ni za jednu od zemalja. Tu se više radi o snažnoj retorici i pokušaju Pakistana da privuče nekoga da izvrši pritisak na Indiju da promeni odluku“, objašnjava Čavoški.

Takođe, ako bi se išlo na to na čemu Pakistan insistira — da se proglasi referendum; situacija na terenu se toliko promenila da bi tek sad bilo nemoguće sprovesti plebiscit, a da se ispoštuju i istorijski, pravni i demokratski razlozi, kao i interesi indijske države.

© REUTERS / AMIT DAVEGrađani Ahmedabada, najvećeg grada indijske savezne države Gudžarat proslavljaju odluku vlade da ukine specijalni status Kašmira.
Indija neće dozvoliti Kašmiru da postane Kosovo (video) - Sputnik Srbija
Građani Ahmedabada, najvećeg grada indijske savezne države Gudžarat proslavljaju odluku vlade da ukine specijalni status Kašmira.

Čavoški zato smatra da to pitanje realno može da se reši makar prećutnim prihvatanjem statusa kvo.

„Ali, s jedne strane Indija ne može da ga javno prihvati, a s druge strane Pakistan je svoj razlog postojanja koncentrisao na pitanje Kašmira i odnosa sa Indijom. Oni postoje tako što naglašavaju različitosti od Indije, umesto one mnoge sličnosti koje ih povezuju“, navodi gost Sputnjika, uočavajući i u ovome sličnost između ponašanja Pakistana i Albanije i Hrvatske kod nas u regionu.

Šta može Šangajska organizacija za saradnju

Na pitanje može li Šangajska organizacija za saradnju, čije su članice i Indija i Pakistan, da pomogne da se smire strasti u Kašmiru, Čavoški kaže da to može da bude platforma za multilateralni dijalog oko stabilizacije situacije, ali da je princip ŠOS nemešanje u unutrašnju politiku članica.

„Istovremeno, i Rusija i Kina mogu da utiču i na Indiju i na Pakistan da se smire tenzije i makar ostvari miroljubiva koegzistencija. Videćemo kako će se ukrstiti regionalni interesi Rusije i Kine i Indije i Pakistana, ali mislim da ni u Delhiju ni u Moskvi ni u Pekingu niko nije zainteresovan za sukob. A čini mi se ni u Islamabadu. Oni više insistiraju na jakoj retorici zbog svoje unutrašnje scene, nego što zaista misle da mogu nešto da promene na terenu“, zaključuje Jovan Čavoški, uz konstataciju da je Indija više nego dobro opremljena da se izbori sa izazovima lokalnih tenzija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala