Separatisti u Jemenu zauzeli predsedničku palatu

© AP Photo / Hani MohammedPobunjenici u Jemenu
Pobunjenici u Jemenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odredi separatista iz Južnog prelaznog saveta Jemena zauzeli su predsedničku palatu „Mašik“ u ekonomskoj prestonici Adenu, saopštio je jemenski vojni izvor.

Prema njegovim rečima — separatisti nisu naišli ni na kakav otpor i sada se nalaze unutar palate. Saudijske snage koje su se nalazile u palati povukle su se u vojnu bazu međunarodne koalicije u oblasti Barika, zapadno od Adena.

Predstavnik Južnog prelaznog saveta Nizar el Hajsam je rekao da se ta organizacija ne zalaže protiv zakonitosti i da je spremna za dijalog sa svim političkim partijama, osim sa islamistima iz partije „El Islah“ koji, prema njegovim rečima — „negativno deluju na predsednika republike Raba Mansura Hadija.

„Ne nameravamo da započinjemo sada bitku za odvajanje Adena i Južnog Jemena od ostatka zemlje“, rekao je Hajsam i obećao da će odredi Južnog prelaznog saveta ostati u sastavu Vladinih snaga, koje ratuju protiv pobunjenika Huta.

Ranije je član Južnog prelaznog saveta Adnan el Kaf saopštio da su sve vojne baze u Adenu pod kontrolom njihovih snaga, kao i većina državnih ustanova koje su se priključile Savetu.

Zamenik šefa jemenske diplomatije Muhamed el Hadrami je događaje u Adenu okarakterisao kao državni prevrat.

U januaru prošle godine prestonica Južnog Jemena već je prelazila pod kontrolu Južnog prelaznog saveta, a njegov lider Ajdares el Zubejdi je objavio da je smenjen predsednik Rabo Mansur Hadi, koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji.

Pre ujedinjenja severnog i južnog dela Jemena 1990. godine na jugu zemlje je postojala Narodna Demokratska Republika Jemen sa prestonicom u Adenu, gde je na vlasti bila Jemenska socijalistička partija.

Od 2014. godine u Jemenu traje sukob pobunjenika Huta iz šiitskog pokreta „Ansar Alah“, u čijim su rukama prestonica Sana i severne provincije, i armije lojalne predsedniku, na čijoj se strani bore snage arapske koalicije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala