Petoro stručnjaka „Rosatoma“ poginulo na poligonu u Arhangelskoj oblasti

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaMedicinski tehničar stoji pored vozila hitne pomoći
Medicinski tehničar stoji pored vozila hitne pomoći - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na vojnom poligonu u Arhangelskoj oblasti u četvrtak je poginulo pet radnika „Rosatoma“, a još tri je zadobilo povrede i opekotine različitog stepena, saopštila je ova državna korporacija.

U saopštenju se precizira da je došlo do eksplozije i požara tokom ispitivanja tečnosti za raketni motor. Nesreća se dogodila „tokom radova na inženjersko-tehničkoj podršci izotopskih izvora energije“.

I Ministarstvo odbrane i lokalne vlasti saopštile su da je radijacija na normali. Sazvana je komisija za hitne slučajeve, na čijem je čelu gubernator Igor Orlov.

„Svi povređeni su dovezeni u specijalizovanu medicinsku ustanovu i dobijaju svu potrebnu medicinsku negu. U ime ogromnog kolektiva 'Rosatoma', izražavamo najdublje saučešće porodicama i prijateljima žrtava. Njihove porodice će dobiti pomoć i podršku“, naglasila je korporacija.

Sa druge strane, izvor u Ministarstvu rekao je da su u nesreći poginuli stručnjaci iz „Rosatoma“ i Ministarstva odbrane.

„Sticajem okolnosti, u vreme požara, radnici 'Rosatoma' proveravali su izotopske izvore napajanja namenjene za sistem mlaznog pogona“, rekao je izvor agencije.

Incident se dogodio u vojnoj jedinici u administrativnoj oblasti Njonoksa, gde se nalazi centralni poligon ruske mornarice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala