Otkrivamo čime će biti naoružani lovci Su-57

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaSu-57
Su-57 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Završena su ispitivanja najnovijih vazdušnih ubojitih sredstava na navođenje „Grom E1“ i „Grom E2“, namenjenih za naoružavanje letelica svih vrsta, uključujući i lovce Su-57, saopšteno je iz ruske korporacije „Taktično raketno naoružanje“, prenosi portal „Vzgljad“.

Reč je o navođenoj krstarećoj raketi „Grom E1“, koja u zadnjem delu poseduje raketni motor, i navođenoj raketi „Grom E2“, koja u repnom delu ima dodatni visoko eksplozivni deo. Vazduhoplovno naoružanje se može instalirati na uređaje za lansiranje ili izbacivanje na avionu, rekao je predstavnik korporacije.

On je takođe istakao da je oružje moguće razmestiti i na spoljašnje podvesne nosače, kao i u unutrašnje delove za naoružanje u avionu, uključujući i lovce Su-57.

Obe rakete služe za uništavanje zaštićenih kopnenih meta, čije su koordinate poznate.

Karakteristike rakete „Grom E1“

„Grom E1“ se može lansirati na udaljenosti od 10 do 120 kilometara od cilja, na visini od 500 metara do 12 kilometara, pri brzini aviona-nosača 140-445 metara u sekundi. Prosečna brzina leta rakete na nadmorskoj visini od 12 kilometara i brzini aviona od 445 metara u sekundi iznosi 300 metara u sekundi. Linearno preopterećenje dostiže četiri jedinice.

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac Su-57
Otkrivamo čime će biti naoružani lovci Su-57 - Sputnik Srbija
Višenamenski lovac Su-57

Sistem za navođenje je kombinovan i predstavlja inercijalni navigacioni sistem sa korekcijom putanje zasnovane na signalima satelitske mreže Dži-pi-es/GLONASS. Lansirna težina rakete „Grom E1“ iznosi 594 kilograma, njena dužina je 4,2 metra, prečnik tela 0,31 metar i raspon krila 1,9 metara.

Visoko eksplozivna bojeva glava, mase 315 kilograma, nalazi se u prednjoj polovini tela oružja i opremljena je kontaktnim upaljačem. Motor težine 161 kilogram takođe poseduje motore na čvrsto gorivo za startovanje i kretanje.

Novine na raketi „Grom E2“

„Grom E2“ ima lansirnu težinu od 598 kilograma, dok su dužina, prečnik i raspon krila isti kao kod rakete „Grom E1“. Verzija E2 nema motor, ali je zbog toga povećana masa municije i dostiže 480 kilograma. Dve visoko eksplozivne bojeve glave smeštene su u prednjem i zadnjem delu tela, imaju masu od 315 i 165 kilograma. Obe bojeve glave opremljene su kontaktnim upaljačima.

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovci Su-57 na demontracionom letu u okviru aero-mitinga "Armija 2018" na aerodromu Kubinka
Otkrivamo čime će biti naoružani lovci Su-57 - Sputnik Srbija
Višenamenski lovci Su-57 na demontracionom letu u okviru aero-mitinga "Armija 2018" na aerodromu Kubinka

Domet lansiranja iznosi 10-15 kilometara, domet visine je 0,5-12 hiljada metara, raspon brzine od 140 do 445 metara u sekundi. Sistem navođenja je isti kao kod rakete „Grom E1“.

Radni vek ovog oružja se procenjuje na 12 godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala