Objavljeno šta je uzrok neprijatnih mirisa u Beogradu

CC BY 2.0 / saebaryo / Crack of DawnPanorama Beograda
Panorama Beograda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom neprijatnog mirisa koji se poslednjih dana oseća u mnogim delovima prestonice, oglasio se i Zavod za javno zdravlje grada Beograda.

„U vreme trajanja talasa vrućine, posebno kada se oni jave u prvoj dekadi avgusta, građani zovu i pitaju za njihovo poreklo. Ima nekoliko razloga za njihovu pojavu, a izvori su različiti: konkretno, tokom trajanja vrelih talasa u poslednjih više od sedam dana, sa stalnim porastom temperature i dužim periodom bez padavina, došlo je do povlačenja vode Save i Dunava u pojedinim delovima njihovog toka, što je doprinelo da deo obale, a posebno oni delovi gde se ulivaju kanalizacioni tokovi iz kolektora, isparavaju u vazduh okoline. Vetrovi doprinose prenošenju neprijatnih mirisa od isparavanja organskih materija fekalnog i drugog priobalnog nanosa“,  piše u saopštenju Zavoda za javno zdravlje.

Istovremeno, na široj teritoriji grada nalaze se mnogobrojna poljoprivredna dobra (sa ekstenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom), na kojima se primenjuju mere đubrenja zemljišta u cilju obogaćivanja. Uglavnom se radi o prirodnim đubrivima koja, posuta na velikim površinama,takođe isparavaju na izuzetno visokim temperaturama, i to su te neprijatne „mirisne“ materije. 

„Važno je obavestiti stanovništvo da neprijatni mirisi, iako ih ima, ne potiču iz prljavih tehnoloških procesa, niti se radi o toksičnim gasovima. Remeti se komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini. Trajanje je ograničeno, i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih mirisa“,  navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala