Nemački poslanik: Neka Vašington odnese svoje nuklearno oružje

CC BY 2.0 / Flickr/U.S. Army Photo by Visual Information Specialist Gertrud Zach / Američki vojnici utovaruju tenkove na teretni voz u okviru vojne vežbe "Combined Resolve II" u Nemačkoj
Američki vojnici utovaruju tenkove na teretni voz u okviru vojne vežbe Combined Resolve II u Nemačkoj  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik nemačke frakcije Leve partije u Bundestagu Ditmar Barč odgovorio je na izjavu američkog ambasadora Ričarda Grenela da bi Vašington mogao da premesti deo američkih trupa iz Nemačke u Poljsku.

Grenel je zapretio posledicama, iznenadivši se što Nemačka još uvek nije povećala rashode na odbranu do dva odsto BDP-a i što koristi suficit trgovinskog bilansa za unutrašnje ciljeve.

„Ukoliko Amerikanci izvedu trupe, trebalo bi da odnesu sa sobom i svoje nuklearno oružje“, rekao je Barč, a prenosi „Hanoverše alemajne cajtung“.

Poslanik je dodao i da američki nuklearni arsenal treba „odvesti kući“, a ne u Poljsku, jer će takav razvoj događaja dovesti do oštrog pogoršanja odnosa sa Rusijom, a to je u suprotnosti sa interesima Nemačke i Evrope uopšte.

Zemlje NATO su se 2014. godine obavezale da će povećati troškove za odbranu na dva odsto BDP-a. Veliki deo budžeta saveza predstavljaju rashodi Sjedinjenih Američkih Država, a Tramp je zbog toga više puta kritikovao saveznike. On je posebno istakao neadekvatan doprinos Nemačke. Prema njegovim rečima — njeni rashodi čine samo jedan odsto BDP-a i „treba da plaća mnogo više“.

Kako je izjavila kancelarka Angela Merkel — Berlin namerava da postepeno povećava troškove za odbranu u narednih deset godina. Ove godine planirano je njihovo povećanje na 1,34 odsto BDP-a, a do 2025. godine na jedan i po odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala