Milijarder od koga se „treslo pola Vašingtona“ se ubio u zatvoru

© AP PhotoDžefri Epstajn
Džefri Epstajn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki finansijer koji je bio suočen sa optužbama za trgovinu ljudima i za seksualno zlostavljanje, Džefri Epstajn, izvršio je samoubistvo u zatvoru, preneli su danas američki mediji.

On je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru na Menhetnu, javio je Rojters.

U optužnici kojom ga je tužilac teretio navedeno je da je on namamio na desetine maloletnica u svoje luksuzne kuće kao i da im je plaćao za seksualne usluge.

Epstajn se nalazio u zatvoru nakon što je uhapšen 6. jula i izjasnio se da nije kriv za optužbe.

© AP Photo / Uma SanghviDžefri Epstajn na suđenju
Milijarder od koga se „treslo pola Vašingtona“ se ubio u zatvoru - Sputnik Srbija
Džefri Epstajn na suđenju

Sredinom jula sud je odlučio da će on ostati u pritvoru do kraja suđenja. Sudija je odbio Epstajnov zahtev da bude u kućnom pritvoru u svojoj vili u Njujorku, čija se vrednost procenjuje na 77 miliona dolara.

Pre dve nedelje 66-godišnjak je pronađen povređen na podu svoje ćelije, sa povredama vrata, a sumnjalo se da je pokušao da izvrši samoubistvo. Kao rezultat toga, Epstajn je bio pod dodatnim nadzorom.

​Izvori su za „Ej-Bi-Si“ rekli da je on u subotu ujutro počinio samoubistvo, a njegovo telo je izneto iz ćelije i prebačeno u njujoršku bolnicu.

Epstajn je tvrdio da su susreti s navodnim žrtvama bili sporazumni i da je verovao da su imale 18 godina. Optužen je zbog seksualne trgovine i nedoličnog ponašanja koje se događalo od 2002. do 2005.

Epstajn je bio poznat po druženjima s političarima i britanskom kraljevskom porodicom, a prijatelji su mu bili američki predsednik Donald Tramp, bivši predsednik Bil Klinton, a prema sudskim navodima i britanski princ Endrju.

Tokom istrage na Floridi, Epstajn je održavao izuzetno moćnu mrežu uticajnih advokata, među kojima je i profesor na Harvardu Alan Deršovic, kao i Kenet Star, bivši specijalni istražilac u slučaju impičmenta Bila Klintona.

Klinton je bio čest gost u Epstajnovim privatnim avionima, a među rado viđenim gostima je bio i princ Endrju.

„Sjajan tip“

Američki predsednik Donald Tramp rekao je „Njujork magazinu“ 2002. godine — da je Epstajn „sjajan tip“.

„Sa njim je uvek zabavno. Kažu i da voli lepe žene isto koliko i ja, a neke od njih su malo mlađe“, rekao je tada Tramp.

Upravo ovakvi citati započeli su svojevrsni medijski rat u SAD posle hapšenja Epstajna, piše RT.

​Partijski mediji u SAD požurili su da političare suprotne strane povežu sa optuženim milijarderom.

Levičarski „Njuzvik“ je tako Epstajna nazvao — dugogodišnjim prijateljem Donalda Trampa, a slično su uradili i „Indipendent“ i „Hafington post“.

Veza sa Klintonom

Čim je vest o hapšenju saopštena u subotu, i desnica je izašla sa svojim optužbama. „Pi-Džej Medija“ je Epstajna nazvala „milijarderskim prijateljem Bila Klintona“, što je uradio i „Foks njuz“.

„Gejtvej pandit“ je čak tvrdio da je Epstajn avionom vozio Klintona na „ostrvo orgija“ nedaleko od Portorika. U ring su uskočili i mnogi konzervativni komentatori na Tviteru.

© AP Photo / Elizabeth WilliamsCrtež iz sudnice
Milijarder od koga se „treslo pola Vašingtona“ se ubio u zatvoru - Sputnik Srbija
Crtež iz sudnice

Priče o navodnim vezama Klintona i Epstajna kružile su godinama pre subotnjeg hapšenja. Foks je 2016. godine otkrio da je Klinton Epstajnovim avionom, zvanim „Lolita ekspres“, leteo najmanje 26 puta, i to često iza leđa sopstvenom obezbeđenju.

Jedan bivši pilot rekao je na suđenju na Floridi 2009. godine da je Klinton ovim avionom leteo između 10 i 20 puta.

Optužbe su na svetlo dana izašle i tokom predizborne kampanje 2016. godine, kada je tadašnji predsednik „Republikanske nacionalne konvencije“ Rejns Pribus zahtevao od Hilari Klinton da objavi dokumente o susretima Bila Klintona sa optuženim milijarderom.

U jednom od tvitova navodi se rečenica: „Džefri Epstajn bi mogao da sruši pola Vašingtona“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala