Novinar „Dela“ pomešao rusku i slovenačku zastavu u kampu paravojne formacije

© Foto : Andrej Šiško/facebookTrening Štajerske straže organizovan u kampu po vojnim pravilima
Trening Štajerske straže organizovan u kampu po vojnim pravilima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fotografije tridesetak uniformisanih muškaraca, od kojih su neki maskirani, vojnih šatora, replika naoružanja, noževa, koje su objavljene u slovenačkom „Delu“, uspaničile su slovenačku političku i društvenu javnost. Dodatnu zabunu unela je tvrdnja slovenačkog novinara da su na rukavima uniformi prišivene ruske zastave.

Ljubljansko „Delo“ ovih je dana objavilo reportažu iz trening kampa Štajerske straže, samoorganizovane grupe ljudi koja se uvežbava po vojnim pravilima za „konflikte koji su neminovni“. Njihov vođa Andrej Šiško tvrdi da nisu nikakva paravojna jedinica.

Šiško je okupio 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampovanje i uvežbavanje na prostor Kozja, u blizini Podčetrtka, dvadesetak kilometara od granice sa Hrvatskom, a kamp je formiran na privatnom zemljištu i prijavljen je policiji, od koje je dobio dozvolu za tu aktivnost, objavljeno je u članku.

Novinar „Dela“, koji je bio sa pripadnicima Straže u njihovom kampu, tvrdi kako ga zabrinjava činjenica da policija nijednom u tri dana nije obišla kamp i proverila šta se tamo događa.

„Na području kampa bilo je raspoređeno petnaestak potpuno novih šatora, a pripadnici Straže imali su takođe nove gornje delove maskirnih odora, dok su im na rukavima našivene ruske zastave“, tvrdi novinar „Dela“.

Međutim, na originalnim fotografijama objavljenim u slovenačkom listu od ruskih zastava nema ni traga.

Vijori se jedino zastava Slovenije, koja je, istini za volju, veoma slična ruskoj zastavi, pa ih je izgleda novinar „Dela“ pomešao. 

Takođe, ni na snimcima objavljenim na Fejsbuk stranici „Straže“ nema ruskih obeležja.

U članku se dalje navodi da tokom boravka u kampu, osim jedne vazdušne puške, novinar „Dela“ nije video pravo oružje, već replike pravog naoružanja.

Pripadnici jedinice i njen vođa Šiško nisu želeli da odgovaraju na pitanja da li je razlog njihovog okupljanja zapravo borba protiv migranata koji u sve većem broju ilegalno ulaze u Sloveniju.

Generalna direktorka slovenačke policije i tamošnje ministarstvo pravosuđa poručuju da je to nedopustivo, a slovenački premijer sa godišnjeg odmora umiruje naciju rečima da je Slovenija bezbedna zemlja, prenosi „Jutarnji list“.

Štajerska straža treninge ima svaki mesec, a na pitanje ko ih finansira, novinar kaže da je to potpuna nepoznanica.

Ipak, „Delo“ navodi da je Štajerska straža sasvim sigurno deo antiimigrantskog pokreta koji je sve jači u Sloveniji, posebno u području uz granicu s Hrvatskom.

Zbog ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske u Sloveniju na tim područjima osnovane su seoske straže čiji pripadnici, između ostalog, obilaze granicu s Hrvatskom i policiji javljaju sve što im je sumnjivo.

Članovi seoskih straža istovremeno su i pripadnici Štajerske straže, ali u obilazak granice idu u civilnoj odeći i nenaoružani, a te seoske straže institucionalizovane su kroz građanska udruženja.

U Brežicama tako postoji Civilna inicijativa za obezbeđivanje južne štajerske granice, a jedan od njenih osnivača je i Darko Pajk, član Štajerske straže.

Zanimljivo da je upravo Civilna inicijativa iz Brežica zaključila kako policija i vojska više ne mogu delotvorno da zaštitite granicu prema Hrvatskoj, pa od slovenačkog Ministarstva odbrane traže da u nadzor granice uključe i pripadnike Štajerske straže.

Osim u Brežicama, organizacije sa ciljem nadzora granice i lociranja ilegalnih migranata osnovane su u Črnomelju i Ilirskoj Bistrici, a sve one na svojim stranicama na Fejsbuku objavljuju fotografije sumnjivih automobila za koje smatraju da ilegalno prevoze migrante, i pozivaju na potpisivanje peticija protiv migrantskih centara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala