Haftarova armija prihvatila primirje tokom Kurban bajrama

© REUTERS / Esam Omran Al-FetoriTenk
Tenk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Libijska nacionalna armija, koju predvodi feldmaršal Halifa Haftar, objavila je prekid vatre od 10. do 12. avgusta, tokom praznika Kurban bajrama, saopštio je portparol te armije Ahmed el Mismari.

„Glavni komandant je objavio prekid svih vojnih dejstava armije na prilazima Tripoliju od 15 časova u subotu do 15 časova u ponedeljak, kako bi sugrađanima omogućio da obeleže praznik“, navedeno je u saopštenju.

El Mismari je, međutim, upozorio da će armija žestoko odgovoriti na bilo kakvo narušavanje primirja ili pretnje Haftarovoj vojsci.

Vlada nacionalne sloge, kojoj je suprotstavljen Haftar, objavila je nešto ranije da prihvata primirje u Libiji koje su predložile Ujedinjene nacije.

Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar je 4. aprila naredio svojim snagama da krenu u ofanzivu na Tripoli radi „oslobađanja od terorista“.

Snage lojalne Vladi nacionalne sloge u Tripoliju objavile su da započinju operaciju „Vulkan gneva“. U borbama u Tripoliju, prema zvaničnim podacima, poginulo je više od hiljadu ljudi, a više od 5500 je ranjeno.

Posle svrgavanja i ubistva libijskog lidera Moamera el Gadafija 2011. godine, Libija je praktično prestala da funkcioniše kao jedinstvena država. U zemlji sada caruje dvovlašće. Na istoku zaseda Parlament koji je izabrao narod, a na zapadu, u prestonici Tripoliju, upravlja Vlada nacionalne sloge, formirana uz podršku Evropske unije i UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala