Hoće li Nemačka ostati bez svog glavnog saveznika u NATO

© REUTERS / Ints KalninsNemački vojnici na ceremoniji raspoređivanja nemačkog bataljona u Litvaniji kao dela NATO-ovih mera obuzdavanja Rusije
Nemački vojnici na ceremoniji raspoređivanja nemačkog bataljona u Litvaniji kao dela NATO-ovih mera obuzdavanja Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador SAD u Berlinu Ričard Grenel, koji važi za „Trampovog najvažnijeg diplomatu u Evropi“, zapretio je da će celokupnu američku vojsku u Nemačkoj prebaciti u Poljsku. Nemačka time rizikuje da ostane bez svog glavnog saveznika, piše nemački „Bild“.

„Prebacivanjem vojske bi, međutim, bio narušen i Osnovni akt NATO“, upozorio je u intervjuu za nemački list predsednik Minhenske konferencije za bezbednost Volfgang Išinger.

„Bild“ upozorava da bi razmeštanjem američke vojske na istoku Evrope bio narušen i dogovor sa Ruskom Federacijom.

Nemački tabloid ocenjuje da poslednjih godina Berlin „narušava obećanja data NATO“, na šta je predsednik SAD Donald Tramp u više navrata upozoravao nemačku kancelarku Angelu Merkel.

„To je prosto uvredljivo — poreski obveznici u SAD i dalje plaćaju za 50.000 američkih vojnika u Nemačkoj, a Nemci prihode od trgovine koriste za unutrašnje potrebe“, smatra ambasador Grenel.

Da li je to opravdana kritika ambasadora SAD? Da li nemačka ekonomija zaista raste na račun američke? I da li Nemačka koristi to što SAD plaćaju za njenu bezbednost?“, pita se „Bild“.

„Činjenica ostaje činjenica: trgovina sa SAD donosi Nemačkoj ogroman profit. Svake godine cena našeg izvoza u SAD premašuje vrednost našeg uvoza iz SAD za gotovo 50 milijardi evra“, naglašava nemački tabloid.

„Bild“ napominje da Berlin ne samo što odbija da za odbranu troši dva odsto BDP-a, kako je obećao Severnoatlantskoj alijansi, nego planira čak i da smanji svoje vojne rashode posle 2021. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala