Četiri veka najstarijeg grada u Sibiru (foto)

Pratite nas
Jenisejsk, jedan od najstarijih sibirskih gradova, ovog meseca obeležava 400 godina postojanja. Veliki jubilej grad je obeležio nizom svečanosti koje su održane 9. i 10. avgusta.

Jenisejsk, koji je osnovan 1619. godine, danas je grad-muzej na otvorenom, koji je uključen u preliminarni spisak svetske baštine Uneska. Ovde se čuva velika istorija razvoja Sibira.

U gradiću od svega 18 hiljada žitelja nalazi se više od stotinu arhitektonskih spomenika. Neobične kamene vile lokalnih trgovaca, zajedno sa drvenim kućama i sa velikim brojem crkava, klasičnim primerima sibirskoroka, daju ovom gradu poseban šarm.

Drevnu prestonicu istočnog Sibira i prvi ruski grad na moćnom Jeniseju osnovao je odred kozaka kao vojnu tvrđavu na levoj obali reke. Istoričari su Jenisejsk prozvali „ocem sibirskih gradova“, a mediji „sibirskim Jerusalimom“.

Za 400 godina postojanja grad je preživeo brojne uspone i padove, zlatnu groznicu i požare. Bio je to grad vrhunskih zanatlija i političkih prognanika, uključujući i dekabriste.

Danas je to gradić koji privlači sve veći broj turista, i to ne samo iz Rusije, nego iz celog sveta. Nalazi se u Krasnojarskom kraju, na oko 340 kilometara od prestonice — Krasnojarska.

Povodom jubileja grada organizovano je više desetina događaja, a izveden je i bogat kulturno-umetnički program na raznim lokacijama u gradu — u jenisejskim čajdžinicama, u interaktivnim prostorima i na mnogim drugim javnim površinama.

Na glavnoj sceni, kao i na malim binama održani su brojni koncerti uz učešće kreativnih grupa i solista iz celog Krasnojarska.

Tradicionalno je održan i „Avgustovski vašar“, kao i čuveni festival „Jenisejska uha“, posvećen omiljenom jelu lokalnih stanovnika — supi od ribe. Gosti su pokazali svoje umeće, ali ne samo u kuvanju, već i u ribolovu. Program festivala obuhvatao je različita takmičenja: za najbogatiji ulov, za najbolju tematsku anegdotu ili humorističku priču, a takođe i za najboljeg kuvara.

U gastronomskim dvorištima spremljeno je obilje tradicionalnih jela jenisejskih Sibiraca, a po celom gradu izlagale su brojne zanatlije.

Specijalno za jubilej spremljeno je i nekoliko posebnih izložbi i projekata, a jedna od njih je „Muzej Jeniseja“ u jenisejskom muzeju „A. I. Kitmanova“, koja je posvećena istoriji osvajanja obala velike reke.

„Mi smo se dugo spremali za ovaj praznik... Grad je veoma izmenjen — restaurirana su zdanja, osmišljen je i program ’Na putu do Jenisejska‘, kako bi vožnja do grada turistima bila što prijatnija. Od Krasnojarska se automobilom stiže za oko četiri sata i duž trase su postavljeni punktovi sa navigacijom, kartama i sa turističkim brošurama i vodičima i drugim korisnim informacijama za vozače i turiste, tako da na svakoj tački uoči praznika turista može da uzme nešto interesantno i da pročita nešto zanimljivo. Uređeni su i ugostiteljski objekti duž puta i svaki od njih je posebno osmišljen“, rekla je za Sputnjik Polina Gordejčuk, menadžerka Turističkog informacionog centra Krasnojarskog kraja. 

View this post on Instagram

KAK V KINO ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ «Eniseй kino» do 15 avgusta priglašaet vseh prinяtь učastie v fotokonkurse «Kraй unikalьnыh kinokadrov». Pokažite, čto naša zemlя - эto lučšee mesto dlя sъemki filьma! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ V konkurse dve nominacii: ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🎥 «Živaя dekoraciя». Mnogie naselennыe punktы Krasnoяrskogo kraя obladaюt яrko vыražennыmi otličitelьnыmi osobennostяmi, i poэtomu vse oni mogut statь privlekatelьnыmi dekoraciяmi dlя kinematografistov. V dannoй nominacii prinimaюtsя fotorabotы, demonstriruющie unikalьnostь, samobыtnostь i stilь bolьših i malыh naselennыh punktov kraя. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🎥 «Kraй, gde živet kino». Flora i fauna Krasnoяrskogo kraя udivitelьno bogatы i raznoobraznы. Poražaющie svoeй krasotoй prirodnыe landšaftы vstrečaюtsя povsemestno. Posredstvam hudožestvennoй fotografii učastniki konkursa smogut pokazatь krasotu svoeй territorii, a takže blizkoe sosedstvo čeloveka s živoй prirodoй. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ◉ Vaši foto skidыvaйte na эlektronku enisey-kino@mail.ru ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ceremoniя nagraždeniя pobediteleй konkursa sostoitsя v stenah «Eniseй kino» 27 avgusta. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Vse podrobnosti na saйte enisey-kino.ru . Foto: Olьga Caplina ________________________________________ #TICKrasnoяrья #VisitSiberia #EniseйskaяSibirь #PutešestviяpoRossii #KrasnoяrskiйKraй

A post shared by 🌏GID PO KRASNOЯRSKOMU KRAЮ🌏 (@visitsiberia.info) on

Gordejčukova ističe da je veliki priliv gostiju iz Rusije, ali i celog sveta, pa je za vreme praznovanja manifestacije „Jenisejsk-400“, otvoren i besplatan kamp u gradu.

„Nažalost, grad je mali i nema dovoljno mesta za smeštaj svih gostiju, pa smo organizovali besplatan kamp i svako ko je želeo mogao je da dođe sa svojim šatorom ili da ga iznajmi i postavi na predviđenoj teritoriji i tu boravi dva dana, tokom trajanja praznika grada“, dodala je Gordejčukova.

Takođe, zahvaljujući mobilnoj aplikaciji „Jenisejsk“, zainteresovani su mogli ne samo da prouče i istraže put od Krasnojarska do Jenisejska, već i da pronađu zanimljiva mesta i objekte, koji su dobili pozitivne kritike od turista u regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala