Vučić i Bocan-Harčenko obišli radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICVučić i Bocan-Harčenko obilaze izgradnju vijadukta Čortanovci
Vučić i Bocan-Harčenko obilaze izgradnju vijadukta Čortanovci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko obišli su radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ na železničkoj deonici Stara Pazova-Novi Sad, u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte.

Tunel i vijadukt „Čortanovci“ jedno su od najvećih investicionih i infrastrukturnih gradilišta u ovom delu Evrope.

Radove na modernizaciji i izgradnji dvokolosečne pruge Stara Pazova-Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta „Čortanovci“, izvodi ruska kompanija „RŽD Internešenel“, a projekat se finansira iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

Predstavnici izvođača radova upoznali su predsednika sa projektom izgradnje vijadukta i tunela i napomenuli da je teren gde se gradi vijadukt bio veoma zahtevan, jer je tlo bilo močvarno i bilo je potrebno da se obezbedi.

Preneli su mi da je ugrađeno 1.450 šipova, dužine 30 metara, te da je urađena zaštita od klizišta i da su radnici savladali velike muke i uspeli da urade posao.

Predsednik je na tome čestitao i srpskim i ruskim radnicima.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICRadove na modernizaciji i izgradnji pruge Stara Pazova - Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta "Čortanovci", izvodi ruska kompanija "RŽD Internešnl"
Vučić i Bocan-Harčenko obišli radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ - Sputnik Srbija
Radove na modernizaciji i izgradnji pruge Stara Pazova - Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta "Čortanovci", izvodi ruska kompanija "RŽD Internešnl"

„Ovo će da promeni izgled Srbije“, konstatovao je Vučić.

Ako je most Vrla simbol Grdelice, vijadukt kod Čortanovaca biće simbol sveukupnog napretka Srbije, brzih pruga i možda najlepše mesto koje može da se vidi, istakao je predsednik.

Sa predsednikom Vučićem, radove obilaze i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

Ruski ambasador Bocan-Harčenko kaže da je velika čast što Rusija učestvuje u ovom projektu i da su dimenzije projekta „veličanstvene“.

„Veličanstveno gradilište koje je i od evropskog značaja. I predstavnici RŽD kažu da će biti još više saradnje, a to pokazuje da imamo bezbroj mogućnosti“, naveo je on.

Vijadukt će biti dug 2,9 kilometra i nosiće ga 59 stubova, od kojih će najviši imati 28 metara.

Pored vijadukta, grade se dve tunelske cevi, svaka sa po jednim kolosekom, dužine od po 1,2 kilometra.

Radovi na izgradnji vijadukta i tunela „Čortanovci“ počeli su 11. avgusta 2017. godine.

Rok za završetak radova je 52 meseca, a vrednost posla je 337,6 miliona dolara.

Kada cela pruga bude završena, prema najavama, od Beograda do Novog Sada stizaće se za 35 minuta.

Predsednik Srbije se interesovao i za projekat izgradnje Jedinstvenog dispečerskog centar za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, koji grade ruski i srpski železničari.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović rekao je u razgovoru sa predsednikom Srbije, prilikom obilaska radova na vijaduktu „Čortanovci“, da je u pitanju najveći projekat ovog tipa u Vojvodini posle izgradnje kanala Dunav-Tisa-Dunav (DTD), pre oko 100 godina.

Vučić je rekao da je veoma zadovoljan kako radovi napreduju i kako će projekat izgledati kada bude završen i naveo da će se od centra Beograda do centra Novog Sada stizati za 30 minuta.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICVučiću se dopao pogled sa skela...
Vučić i Bocan-Harčenko obišli radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ - Sputnik Srbija
Vučiću se dopao pogled sa skela...

Predsednik je govoreći o tome koliko će ova pružna deonica rasteretiti saobraćaj na putevima, ukazao i na tragične bilanse na srpskim putevima ovog leta i zamolio građane da ne voze brzo.

Inače, kako je rekao, dok je bio premijer Srbije razgovarao je sa tadašnjim premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem da se takav projekat radi i prema Hrvatskoj, ali je to Milanović odbio.

RŽD, izvođač radova na rekonstrukciji pruge, napomenuo je predsednik, renomirana je firma koja ima preko milion zaposlenih.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je prilikom obilaska da od vremena Josipa Broza Tita ova pruga nije obnavljana.

Vučić je obilazeći radove rekao i da će se sa Crnom Gorom razgovarati o daljim projektima na unapređenju železničke infrastrukture, a pozdravljajući se sa radnicima čestitao im je na trudu i zalaganju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala