Vašington traži od Seula da pošalje trupe u Ormuski zaliv

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisPripadnici počasne garde Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje
Pripadnici počasne garde Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ministar odbrane Mark Esper je na sastanku sa južnokorejskim kolegom Đeong Kjeong Duom zatražio od Južne Koreje da učestvuje u američkoj pomorskoj misiji u Ormuskom moreuzu, saopštila je novinska agencija Jonhap, pozivajući se na neimenovane vojne zvaničnike.

Agencija navodi da je južnokorejski ministar odgovorio da njegova zemlja razmatra različite alternative s obzirom na situaciju u Persijskom zalivu, pošto njihovi brodovi takođe plove kroz moreuz, čiji značaj Seul u potpunosti shvata.

Pentagon je negirao da je uputio zvanični zahtev za pomoć Južne Koreje u planiranoj pomorskoj misiji, već je to opisao kao neku vrstu „zahteva“ koji je usledio tokom razgovora o bilateralnoj saradnji dveju država, dodala je novinska agencija. Ministarstvo odbrane Južne Koreje nije komentarisalo izveštaj Jonhapa.

Sjedinjene Američke Države najavile su stvaranje pomorske koalicije nakon zaplene britanskog tankera od strane iranskih vlasti, zbog navodnog kršenja pomorskog zakona, i napada nepoznatih snaga na brodove u Persijskom zalivu, tvrdeći da će njen cilj biti da se osigura bezbednost plovidbe kroz ključni put za izvoz nafte — Ormuski moreuz.

Vašington je pozvao nekoliko zemalja Evrope i Azije da učestvuju u toj koaliciji, a do sada ih se odazvala nekolicina. Dok je Velika Britanija pokazala interesovanje za učešće u američkoj misiji, Nemačka se odlučila za diplomatske napore kao sredstvo za smanjenje tenzija u Persijskom zalivu i navela da je njeno učešće u američkoj kampanji „maksimalnog pritiska“ na Iran „isključeno“.

Iran je planiranu američku pomorsku misiju kritikovao kao ugrožavanje međunarodnog plovnog puta i izrazio skepticizam u pogledu šansi Vašingtona da za nju okupi saveznike. Teheran je, takođe, izjavio da će on sam biti „bezbednosni čuvar“ Ormuskog zaliva bez američke pomoći.

Sjedinjene Američke Države su kritikovale iransko zadržavanje britanskog tankera „Stena impero“ zbog navodnih kršenja zakona i optužile Teheran da je organizovao dva odvojena napada na šest tankera u Ormuskom zalivu u junu i maju, što je Iran negirao. Zvanična istraga o jednom od incidenata koju su sproveli Ujedinjeni Arapski Emirati pokazala je da je u pitanju državni akt, mada istraga nije uspela da utvrdi pravog krivca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala