Ruski senator: Južni Kurili na mapi Japana — kartografska agresija

© Sputnik / Andreй Šapran / Uđi u bazu fotografijaObala Ohotskog mora na ostrvu Kunašir Kurilskog arhipelaga
Obala Ohotskog mora na ostrvu Kunašir Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojava Južnih Kurilskih ostrva na mapi Japana na sajtu Olimpijskih igara 2020. godine predstavlja kartografsku agresiju i trebalo bi da dobije zvaničnu procenu ruskih vlasti, izjavio je za Sputnjik član Odbora Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Oleg Morozov.

„Po mom mišljenju, Rusija bi trebalo da zvanično reaguje na ovaj čin kartografske agresije, da zahteva odgovarajuća objašnjenja i da pozove Japan da unese izmene na sajtu Olimpijskih igara“, rekao je Morozov.

Senator smatra da takvi postupci Japana ne odgovaraju duhu Olimpijske povelje, pa bi bilo ispravno da MOK zauzme odgovarajući stav.

„Poznato je da teritorijalni sporovi postoje između mnogih zemalja. Međutim, nije uobičajeno da se oni izvlače na sportske terene, posebno takve kao što su Olimpijske igre“, istakao je on.

Četiri sporna ruska ostrva Južnih Kurila prikazana su na mapi Japana u delu o kretanju olimpijskog plamena na zvaničnoj veb stranici Olimpijskih igara 2020. godine. Ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj „pripadaju“ prefekturi Hokaido. Klikom na jedno od tih ruskih ostrva, na sajtu se dolazi na maršrutu olimpijskog plamena na ostrvu Hokaido.

Rusko-japanski spor 

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan. SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski savez se nadao da će ta deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na ta ostrva. Kasniji pregovori nisu ni sa čim rezultirali i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvanični stav bio zahtev da se prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj i da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala