Nešenel interest: Ko je bolji — ruski Su-57 ili američki F-22

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski ruski lovac Su-57
Višenamenski ruski lovac Su-57 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stručnjak u oblasti odbrane i nacionalne bezbednosti Kajl Mizokami je razmotrio mogući sukob američkog lovca pete generacije F-22 i ruskog Su-57, ocenivši da je ruska letelica smrtonosan protivnik, prenosi list „Izvestija“.

U svom članku za „Nešenel interest“ stručnjak je američku letelicu F-22 „Raptor“ nazvao jakim borcem zbog svoje nevidljivosti. Ukoliko izbegne neprijateljski radar, avion može da izvrši napad iz zasede, što ga čini opasnim na malim rastojanjima, objasnio je on.

Istovremeno, ruski Su-57 može da otkrije i ukloni pretnju čak i sa velike udaljenosti, zahvaljujući svom jedinstvenom radaru, a velika brzina letelice omogućava da izvrši brzi napad ili da izbegne potencijalnu opasnost, navodi se u članku.

„Kada se dva protivnička aviona nađu u istom vidnom polju, kombinacija manevarskih mogućnosti Su-57 i sposobnosti infracrvene pretrage i praćenja čini ga smrtonosnim protivnikom“, piše Mizokami.

Stručnjak takođe ističe da se o novom ruskom lovcu ne zna mnogo, tako da je teško pretpostaviti kako bi se završila realna borba. Međutim, sistemi potrage, praćenja i manevrisanja daju Su-57 prednost u odnosu na američku letelicu.

„Ako se ta dva aviona ikada sretnu, to će biti veoma duga borba, ali se nadamo da se to neće desiti, tako da možemo samo da nagađamo kako bi se borba odvijala“, zaključio je Mizokami.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala