Moskva će pratiti poteze Vašingtona u raspoređivanju i proizvodnji raketa

© AP Photo / Mindaugas KulbisPripadnici 10. američke vazdušno-raketne komande pored sistema za protivvazdušnu odbranu „Patriot“
Pripadnici 10. američke vazdušno-raketne komande pored sistema za protivvazdušnu odbranu „Patriot“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će preduzeti iscrpne recipročne mere ukoliko Sjedinjene Američke Države razmeste rakete srednjeg i kratkog dometa u blizini ruske teritorije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu.

„Zbog povlačenja Vašingtona iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa postoji realna perspektiva raspoređivanja američkih raketno-nuklearnih sistema odgovarajuće klase u različitim regionima sveta“, objasnila je Zaharova.

Ona je istakla da će Rusija biti prinuđena, kako je saopštilo rusko rukovodstvo, da uzme u obzir taj negativni faktor u vojnom planiranju.

„Ako bude potrebno, u praktičnom smislu, Rusija će reagovati na nove pretnje“, naglasila je Zaharova.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije je dodala da će Moskva pratiti dejstva Sjedinjenih Američkih Država o razvoju, proizvodnji i razmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja, kako je naložio predsednik Rusije 5. avgusta.

Zaharova je istakla da Rusija ponovo poziva Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da pokažu odgovornost i da se pridruže moratorijumu na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala