Misterija stara 102 godine: Brod se nasukao, a posada nestala — ni danas se ne zna kako (video)

CC0 / Pixabay / Jedrenjak
Jedrenjak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brod je pronađen u savršenom stanju sa kompletnim teretom. Sto je bio pripremljen za doručak, ali nije bilo posade...

Nestanak posade broda „Zebrina“ i dalje ostaje jedna od najneobičnijih i još uvek neobjašnjenih mornaričkih katastrofa 20. veka. Teorija ima mnogo, a kao i u sličnim pričama — čine se toliko neverovatne da bi mogle i biti istinite.

Koliko je ljudi bilo na brodu?

Bio je to jedrenjak od 189 tona sa tri jarbola, koji je porinut 1873. godine. Izgrađen je te iste godine u Vajtstejblu u Engleskoj, sa prvobitnom namenom trgovanja na reci La Plati u Južnoj Americi, na granici Argentine i Urugvaja.

Po nekim pričama i teorijama — namena broda je bila prevoz jeftinog svežeg mesa, što se pokazalo kao jako zahtevan zadatak.

Naime, brod je bio jako spor i nije imao zamrzivače, pa su morali u luku stići pre nego što bi se led otopio. Dugotrajna putovanja sa svežim mesom tako nisu dolazila u obzir. Kako bi smanjili svoje gubitke vlasnici su brod počeli koristiti na kraćim rutama. Decenijama je plovio morima bez ikakvog incidenta, sve do juna 1917. godine, kada je isplovio iz Falmauta pod kormilom kapetana Martina.

Prevozili su ugalj iz Engleske prema Saint-Brieucu u Francuskoj, piše „Listverse“. Samo dva dana nakon što su krenuli na to putovanje, brod je primećen kako pluta u blizini luke „Šerbur“ u Francuskoj. Ubrzo se nasukao na obali, pa su prilikom pregleda otkrili da je u savršenom stanju — ništa nije oštećeno, a i sav teret je bio na brodu, netaknut. Sto je taman bio pripremljen za doručak. Ali — nije bilo posade, a u kapetanovom dnevniku poslednji zapis bio je nakon napuštanja Falmauta.

Inače, na ovakvim brodovima bilo je uvek šest članova posade, a po nekim teorijama — na „Zebrini“ je ovog puta bilo 23 mornara, pa se nagađa da im je možda bila namera da namame vojni brod ili podmornicu dovoljno blizu kako bi ih mogli napasti.

Kao da su u „zemlju propali“

Nakon prve istrage zaključeno je da je brod najverovatnije napala nemačka podmornica, popularno nazvana „U-Boot“. U to vreme Prvog svetskog rata njihova uobičajena praksa bila je napad na protivnički brod, zarobljavanje posade ili prisiljavanje da se ukrcaju na čamce za spasavanje, kako bi se sprečile žrtve pre nego što potope brod, preneo je hrvatski portal Ekspres.

Sve je ostalo na pretpostavkama o tome što je posadi moglo da se dogodi, s obzirom da se do danas ne zna gde su završili. Prosto — nestali su sa lica zemlje i više ih nikada niko nije video. Njihova imena se čak nisu pojavila u nekom nemačkom zatvoru ili na nekoj listi ratnih zarobljenika, što je inače bila uobičajena praksa u slučaju takvih potapanja.

CC0 / Pixabay / Brod je bio u savršenom stanju kada je otkriven.
Misterija stara 102 godine: Brod se nasukao, a posada nestala — ni danas se ne zna kako (video) - Sputnik Srbija
Brod je bio u savršenom stanju kada je otkriven.

Nemci su, naime, voleli da zapisuju šta su učinili, kako bi imali dokaze za svoje ratne uspehe, a zaplena kapetanovog dnevnika bila je jedan od načina na koji su dokazivali svoj ratni plen. Činjenica da je kapetanov dnevnik ostao na „Zebrini“ — samo je dodatno zakomplikovala tu teoriju.

Jedna od teorija je i da su Nemci odveli članove posade na svoju podmornicu, koju je zatim napao engleski brod i u morske dubine odveo i posadu podmornice, ali i posadu „Zebrine“. Ova teorija nije nikada službeno potvrđena.

S obzirom na ratno stanje i na činjenicu da je rat u trenutku nesvakidašnjih događanja na „Zebrini“ bio na svom vrhuncu, saveznički zapovednici nisu imali vremena da detaljno istraže ovu misteriju. Posleratna istraga takođe nije donela nikakve potvrde nijedne od teorija koje su kružile o nestanku posade, o kojoj se ni danas ništa ne zna. Brod je tokom godina u potpunosti uništen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala