Kina: Da li svet može biti miran ako se Amerika ovako ponaša?

© AP Photo / Kin CheungProtest u Hongkongu
Protest u Hongkongu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke vlasti treba odmah da prekinu da se mešaju u dešavanja u Hongkongu i unutrašnje stvari Kine, saopštila je zvanična predstavnica MIP-a Kine Hua Čunjing, komentarišući reči predstavnika pres-službe Stejt departmenta Morgan Ortegus o sastanku američkih diplomata sa liderima demonstranata.

„Sjangan je kineski. Ne smeju se vređati osećanja stanovnika Kine i ne sme se ignorisati javno mnjenje. Pozivamo američku stranu da poštuje međunarodno pravo i osnovne principe međunarodnih odnosa, da hitno prekine da se meša u stvari Hongkonga i unutrašnje stvari Kine“, navodi se u saopštenju diplomate.

Kako je navela Hua Čunjung, šef pres-službe Stejt departmenta smatra normalnom praksom sastanke američkih diplomata sa predstavnicima vlada i liderima opozicije u svim državama sveta i visoko je ocenila njihov rad.

„Da li svet može biti miran ako se Amerika ovako ponaša“, zapitala se ona.

Komesarijat MIP-a Kine u Hongkongu vanredno je pozvao predstavnike rukovodstva generalnog sekretara SAD, uručivši im odlučan protest zbog kontakata američkih diplomata sa liderima lokalnih separatističkih snaga. Kineski zvaničnici su ozbiljno upozorili generalni konzulat SAD, izrazivši krajnje nezadovoljstvo zbog saopštenja o kontaktima njegovih saradnika sa organizacijama koje se zalažu za nezavisnost Hongkonga. Komesarijat MIP-a Kine je zatražio objašnjenje tim povodom.

Podsetimo, u Hongkongu se od juna održavaju protesti. U početku je povod bio uvođenje novog zakona o ekstradiciji. Međutim, od tog zakona se odustalo, a sada se traži ostavka šefice adminsitracije grada Keri Lam.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala