Bivši predsednik Kirgistana smešten u pritvor

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije tokom sukoba sa pristalicama bivšeg predsednika Kirgistana Almazbeka Atambajeva u Biškeku
Pripadnici policije tokom sukoba sa pristalicama bivšeg predsednika Kirgistana Almazbeka Atambajeva u Biškeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev smešten je u istražni pritvor Državnog odbora za nacionalnu bezbednost do 26. avgusta, izjavio je za Sputnjik njegov advokat Sergej Slesarev.

Prema njegovim rečima, bivši šef države preliminarno je optužen za nezakonito oslobađanja kriminalca Aziza Batukajeva.

Hapšenje Atambajeva

U sredu su specijalne snage Kirgistana započele operaciju privođenja Atambajeva u njegovoj rezidenciji u Koj Tašu. Na stotine pristalica bivšeg predsednika okupilo se ispred njegove kuće, a specijalne snage su protiv njih upotrebile svetlosne bombe i gumene metke, pa su pristalice Atambajeva uzvratile vatrom. Policija tada nije uspela da uhapsi Atambajeva.

Narednog jutra sukobi između pristalica bivšeg predsednika i snaga bezbednosti su nastavljeni. Broj povređenih porastao je na 80, a poginuo je jedan pripadnik specijalnih snaga.

Nakon dužih pregovora Atambajev se predao. U pratnji svojih savetnika Farida Nijazova i Kunduz Žoldubajeve doveden je u Biškek.

Optužbe protiv bivšeg predsednika

Almazbek Atambajev je bio na čelu Kirgistana od 2011. do 2017. godine. Posle izbora dobrovoljno je preneo vlast na svog naslednika i saveznika Soronbaja Ženbekova.

Krajem juna Parlament zemlje je u tužilaštvo uputio optužnicu protiv bivšeg predsednika.

Nadzorni organ smatra da je bivši predsednik države umešan u korupciju prilikom modernizacije termo-elektrane Biškek i brojne druge nezakonite radnje.

Bivši predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev - Sputnik Srbija
Rasplet u Kirgiziji: Bivši predsednik se predao

Policija je već tri puta pozivala Atambajeva na razgovor u Glavnu istražnu upravu Ministarstva unutrašnjih poslova Kirgistana, kako bi svedočio o slučaju nezakonitog oslobađanja kriminalnog vođe Aziza Batukajeva, ali je bivši predsednik ignorisao sve pozive, izjavivši da ih „čak ni u ruke neće uzimati“ i predložio da na odgovore istražitelja odgovori u pisanoj formi, preko svog advokata.   

Prema kirgistanskom zakonodavstvu, ako svedok tri puta ne odgovori na poziv, saradnici policije imaju pravo da ga privedu.

Ako sud proglasi Atambajeva krivim, preti mu kazna doživotnog zatvora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala