Srpski tenkisti u polufinalu sa Kinom, Azerbejdžanom i Kazahstanom (foto)

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaTenkovski biatlon
Tenkovski biatlon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnici Vojske Srbije plasirali su se u polufinale Tenkovskog biatlona, koji se održava u sklopu 5. Međunarodnih vojnih igara na poligonu Alabino pored Moskve. Polufinalnu trku srpski tenkisti će imati u subotu, 10. avgusta.

Žrebom je odlučeno da će se Srbija takmičiti u grupi sa Kinom, Azerbejdžanom i Kazahstanom.

Presudile sekunde

Naše tenkiste na Međunarodnim vojnim igrama predvode komandant Druge brigade Kopnene vojske, brigadni general Željko Kuzmanović i potpukovnik Rade Adamović, koji je rukovodilac ekipe za Tenkovski biatlon.

„U prvoj fazi ovog takmičenja pokazalo se da su sve zemlje-učesnice bile vrlo dobro osposobljene i pripremljene i da su bukvalno odlučivale koncentracija i pažnja svakog člana posade u toku realizacije zadataka na stazi kretanja. Za razliku od nekih prethodnih vremena o plasmanu su bukvalno odlučivale sekunde“, rekao je za Sputnjik brigadni general Željko Kuzmanović.

Prema rečima generala, atmosfera među našim tenkistima je „usijana“.

„Borićemo se i idemo dalje“, naglasio je general.

Ove godine u Tenkovskom biatlonu, najatraktivnijem takmičenju vojnih igara, učestvuju pripadnici oružanih snaga iz 23 zemlje sveta, koje su podeljene u dve divizije. U polufinale se plasiralo po osam najboljih ekipa iz svake divizije, a u drugoj fazi takmičenja voziće se tzv. štafeta, koja podrazumeva trku svih takmičarskih posada, naizmenično na istom tenku. Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza PKT i protivavionskog mitraljeza „Kord“.

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPodrška srpskoj ekipi sa tribina
Srpski tenkisti u polufinalu sa Kinom, Azerbejdžanom i Kazahstanom (foto) - Sputnik Srbija
Podrška srpskoj ekipi sa tribina

Prema propozicijama, svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom, a takođe i da u svakom krugu savlada 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, eskarpa (vertikalni zid visine 90 centimetara), vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo, itd.

„Mogu da kažem da smo zadovoljni prolaskom u polufinale i da nam je to bio primarni cilj na ovom takmičenju. Želja nam je da postignemo što bolji rezultat u polufinalu“, istakao je potpukovnik Rade Adamović.

Vojska Srbije u tri discipline

Na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama pripadnici Vojske Srbije takmiče se u tri discipline — „Tenkovskom biatlonu“, „Vojnom reliju“ i „Snajperskoj granici“. Prve dve discipline održavaju se u Ruskoj Federaciji, a treća u Republici Belorusiji.

Tokom Međunarodnih vojnih igara, u „Domu prijateljstva“ na poligonu Alabino, održava se Festival nacionalne kulture, koji je takođe takmičarskog karaktera, a od 9. do 17. avgusta delegacije zemalja-učesnica nadmetaće se u četiri discipline — sviranju muzičkog instrumenta, prikazu nacionalnih nošnji, izvođenju pesama i koreografiji. Vojsku Srbije predstavljaće četvoro pripadnika Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i to u solo pevanju, sviranju trube, harmonike i violine. Pobednici Festivala nacionalne kulture učestvovaće u zvaničnom programu zatvaranja velikog vojnog takmičenja.

Međunarodne vojne igre održavaju se istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Najveći broj takmičenja održava se u Rusiji.

U 32 vojne discipline takmiči se više od 5.000 vojnika, 223 ekipe iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

Finale „Tenkovskog biatlona“ zakazano je za 17. avgust, kada se i završavaju 5. Međunarodne vojne igre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala