Najuspešnijem američkom političaru srpskog porekla konačno se smeši sreća

© AFP 2023 / JEFF HAYNESRod Blagojević sa suprugom Peti
Rod Blagojević sa suprugom Peti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekadašnjem guverneru američke savezne države Ilinois Miloradu Rodu Blagojeviću, posle više od decenije provedene u zatvoru, izgleda da se, posle više neuspešnih žalbi pred američkim sudovima, nasmešila sreća. Kako piše „Njujork tajms“, Blagojeviću bi četrnaestogodišnja kazna mogla da bude preinačena odlukom Donalda Trampa.

Tramp je, navodno, prema pisanju njujorškog dnevnika, u predsedničkom avionu, dok je putovao u obilazak poprišta masovnih ubistava u Dejtonu i El Pasu, to natuknuo svojim savetnicima, smatrajući da se prema Blagojeviću postupa nepravedno.

Blagojević je 2008. godine optužen za zloupotrebu guvernerskog položaja i trgovinu senatorskim mestom bivšeg predsednika Baraka Obame i osuđen na 14 godina zatvora.

Ni činjenica da su njegovi advokati uložili nekoliko žalbi, čak i pred Vrhovnim sudom, tvrdeći da se Blagojević u zatvoru „rehabilitovao“, ni apeli njegove supruge Peti i kćerki En i Ejmi, nisu urodili plodom i Blagojeviću su sve žalbe odbijene.

Ovo nije prvi put da se Tramp, koji Blagojevića, prema pisanju američkih medija, poznaje od 2010. godine, kada je Blagojević gostovao u Trampovom rijalitiju „Šegrt“, osvrće na sudbinu osramoćenog političara srpskog porekla.

© AP Photo / Ed AndrieskiFotografija snimljena 15. marta 2012. prikazuje Blagojevića (u sredini) u pratnji svojih advokata kako dolazi u federalni zatvor Inglvud u Koloradu kako bi počeo da služi kaznu od 14 godina.
Najuspešnijem američkom političaru srpskog porekla konačno se smeši sreća - Sputnik Srbija
Fotografija snimljena 15. marta 2012. prikazuje Blagojevića (u sredini) u pratnji svojih advokata kako dolazi u federalni zatvor Inglvud u Koloradu kako bi počeo da služi kaznu od 14 godina.

Odmah posle donošenja sudske presude izjavio je da mu je žao bivšeg guvernera i njegove porodice.

Učinio je to i maja 2018. godine, kada je sugerisao da razmišlja o preinačenju kazne, a mesec dana kasnije navodno su podneti zvanični dokumenti sa zahtevom za preinačenje.

Pozivajući se na dve osobe koje su čule o čemu Tramp priča u predsedničkom avionu, „Njujork tajms“ piše da je predsednik planirao da Blagojevićevu kaznu preinači ove nedelje.

Blagojević u američkoj javnosti bio poznat po brižljivo negovanoj frizuri, ljubavi prema Elvisu Prisliju i džogingu, kao i po tome što je bio prvi demokratski guverner Ilinoisa nakon 30 godina (mandat je započeo 2003, a zakonodavno telo Ilinoisa sprovelo je impičment 2009. godine). U Srbiji je bio poznat i po tome što je bio najuspešniji američki političar srpskog porekla posle Helen Delić Bentli iz Merilenda i Džordža Vojnovića iz Ohaja.

© AP Photo / Seth PerlmanRod Blagojevuć poznat je kao veliki fan Elvisa Prislija.
Najuspešnijem američkom političaru srpskog porekla konačno se smeši sreća - Sputnik Srbija
Rod Blagojevuć poznat je kao veliki fan Elvisa Prislija.

Suđenje Blagojeviću bilo je jedno od najspektakularnijih u novijoj američkoj istoriji. Nakon što je prvo suđenje propalo zbog neslaganja članova porote, tužioci su pokušali ponovo i na drugom suđenju Blagojević je proglašen krivim u 17 od 20 tačaka optužnice.

Suđenje je obilovalo dramatičnim momentima, kao što je bilo preslušavanje tajnih snimaka, na kojima Blagojević Obaminu fotelju u Senatu naziva „zlatnom“.

Blagojevićevo svedočenje obilovalo je biografskim detaljima u kojima je opisivao svoje sportske uspehe, kako je kao mladić radio na građevini, kao i kako se, uz pomoć uticajnog odbornika u čikaškoj gradskoj većnici i advokata hrvatskog porekla Eda Vrdoljaka, domogao mesta u pravobranilaštvu okruga Kuk u Čikagu.

© AP Photo / Tae-Gyun KimBlagojevićeva supruga Peti (levo) sa kćerkama Eni (u sredini) i Ejmi, slušaju završnu reč Blagojevićevog advokata u federalnom sudu u Čikagu, prilikom rasprave o Blagojevićevoj žalbi na presudu 9. avgusta 2016.
Najuspešnijem američkom političaru srpskog porekla konačno se smeši sreća - Sputnik Srbija
Blagojevićeva supruga Peti (levo) sa kćerkama Eni (u sredini) i Ejmi, slušaju završnu reč Blagojevićevog advokata u federalnom sudu u Čikagu, prilikom rasprave o Blagojevićevoj žalbi na presudu 9. avgusta 2016.

Blagojević je potomak srpskih iseljenika u Ameriku. Otac Radisav (Rade), rodom iz okoline Kragujevca, oficir Jugoslovenske vojske iz nemačkog zarobljeništva uputio se u Čikago, gde je upoznao Blagojevićevu majku Milu (Mili), rođenu Govedarica, poreklom iz Gacka.

Završio je Nortvestern i Peperdin univerzitet i počeo da radi u već pomenutom pravobranilaštvu čikaškog okruga Kuk, da bi postao poslanik u zakonodavnom telu Ilinoisa, odakle ga je politički put vodio ka Predstavničkom domu Kongresa SAD.

© AP Photo / DARKO VOJINOVICRod Blagojević (levo) i Džesi Džekson stariji u Beogradu, tokom agresije NATO 1999.
Najuspešnijem američkom političaru srpskog porekla konačno se smeši sreća - Sputnik Srbija
Rod Blagojević (levo) i Džesi Džekson stariji u Beogradu, tokom agresije NATO 1999.

U političkom usponu imao je punu podršku svog uticajnog tasta, člana čikaškog gradskog veća Ričarda Dika Mela.

U političkoj karijeri poznat je po dve stvari. Tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, zajedno sa Džesijem Džeksonom Starijim, doputovao je u Beograd na pregovore o oslobađanju američkih vojnika zarobljenih na srpskoj teritoriji, a 2002. godine bio je jedini demokrata u Predstavničkom domu Kongresa SAD, od njih 81, koji je glasao za odobravanje američke invazije na Irak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala