Moskva: Vašington i dalje pretenduje na ulogu „vrhovnog arbitra“ u svetu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva sa zabrinutošću prati saopštenja SAD o tome da je „vreme dijaloga prošlo i da je vreme da se deluje“, navelo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije u komentaru na odlaganje nove runde pregovora vlasti i opozicije u Venecueli.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je odlučio da predstavnici vlasti ne prisustvuju novoj rundi pregovora s opozicijom 8. i 9. avgusta.

„Sa zabrinutošću pratimo neodgovorna saopštenja američkih zvaničnika o tome da je ’vreme dijaloga prošlo i da je vreme da se deluje‘. Takvi pokušaji pritiska i produžavanje politike pojačavanja napetosti odražavaju američku pretenziju na ulogu ’vrhovnog arbitra‘ u celom svetu“, navelo je Ministarstvo.

Moskva smatra da „zajedničkim naporima svih razumnih političara i odgovornih vlada to treba okončati“.

U saopštenju je navedeno da se „mora dati šansa venecuelanskom narodu da realizuje nesporno pravo da rešava svoju sudbinu, delujući u skladu s nacionalnim ustavom i zakonodavstvom“.

Bela kuća je 6. juna saopštila da je predsednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz o blokadi imovine vlasti Venecuele u SAD, uključivši u taj spisak i Centralnu banku Venecuele i državnu naftnu kompaniju PDVSA.

Ukazom je predviđeno i uvođenje sankcija inostranim državljanima koji pružaju podršku i usluge i isporučuju robu licima koja su pod dejstvom sankcija.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala