Kirgizija: Policija suzavcem rasteruje pristalice bivšeg šefa države

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPristalice bivšeg predsednika Kirgizije Atambajeva u Biškeku
Pristalice bivšeg predsednika Kirgizije Atambajeva u Biškeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija u prestonici Kirgizije Biškeku rasteruje pristalice bivšeg lidera te zemlje Almazbeka Atambajeva, koje su se okupile na centralnom gradskom trgu nakon njegovog hapšenja.

Na trgu Ala To, ispred zgrade Parlamenta, nalazi se oko 500 ljudi, koji su prilično agresivno raspoloženi. Demonstranti zvižde i uzvikuju: „Ženbekov, odlazi“.

Policija u rasterivanju demonstranata koristi suzavac i dimne bombe.

Ranije je saopšteno da je prema Biškeku iz sela Koj Toš, u kojem se nalazi rezidencija Atambajeva, krenulo na hiljade ljudi. Tridesetak pristalica bivšeg šefa države dežura ispred zgrade Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgizije, gde je u toku saslušanje Atambajeva.

Bivši predsednik Kirgizije predao se snagama bezbednosti nakon dugotrajnih pregovora. On je u pratnji svojih savetnika Farida Nijazova i Kunduz Žoldubajeve prevezen u Biškek, prvo u Ministarstvo odbrane Kirgizije, a potom u Državni komitet za nacionalnu bezbednost.

Specijalne službe Kirgizije su 7. avgusta počele operaciju hapšenja Atambajeva u njegovoj rezidenciji u selu Koj Taš, koje se nalazi 20 kilometara od prestonice. Specijalci su se sukobili s pristalicama bivšeg lidera, tako da hapšenje Atambajeva nije uspelo.

U sukobima je poginuo jedan pripadnik specijalnih službi, a 98 ljudi je povređeno.

Atambajev je 2017. godine predao vlast svom bivšem saradniku Soronbaju Ženbekovu nakon predsedničkih izbora.

Nedugo nakon toga protiv članova njegovog tima podignute su optužnice, a Atambajevu je oduzet status bivšeg predsednika i protiv njega je pokrenuto više krivičnih istraga. Bivši šef države tvrdi da su optužbe na njegov račun političkog karaktera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala