Jemen pred novim cepanjem: Izvršen pokušaj državnog udara

© AFP 2023 / Nabil Hassan Vojska u Hodeidi, Jemen
Vojska u Hodeidi, Jemen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Separatisti iz Južnog prelaznog saveta pozvali su na smenu vlasti, na čelu sa predsednikom Jemena Abduom Rabuom Mansurom Hadijem, kog podržava Saudijska Arabija.

Kako piše „Dejli star“, odredi separatista su preduzeli pokušaj puča u južnoj prestonici Adenu, gde su u području predsedničkog dvorca napali militante islamske oružane milicije „Islah“. U sukobima ima poginulih i povređenih.

Ranije je zamenik šefa Južnog prelaznog saveta Hani ben Brejk objavio sveopštu mobilizaciju, optuživši predsednika Abda Rabua Mansura Hadija za vezi sa „Muslimanskom braćom“. U rukama separatista se nalazi rejon Hor Makser, odakle prete predsedničkom dvorcu „Mašik“.

Prema podacima „Dejli stara“, JUPS, koji je formiran 2017. godine i koji kontroliše veliki deo Južnog Jemena, ima podršku susednih Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su učestvovali u jemenskom konfliktu u sastav arapske koalicije. Početkom jula, Ujednjeni Arapski Emirati objavili su da menjaju svoju politiku i počeli da povlače vojne kontingente iz Jemena.

Pre ujedinjenja severnog i južnog dela Jemena 1990. godine, na jugu je postojala Narodna Demokratska Republika Jemen, sa prestonicom u Adenu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala