Japanci prave mehaničke repove za fizikalce (video)

© Foto : Jutjub/ yamen saraijiVeštački rep
Veštački rep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rep bi ljudima trebalo da omogući isti stepen okretnosti koji imaju mačke, iako je dizajniran na osnovu repa koji imaju morski konjići.

Stručnjaci sa Univerziteta Keio u Japanu izabrali su drugačiji pristup. Oni su kreirali rep koji bi trebalo da poboljša sposobnosti korisnika, tako što poboljšava ravnotežu i okretnost onoga ko ga nosi.

Najbolji način da se razume zašto je rep koristan su snimci majmuna, koji bez ikakvih problema skaču sa drveta na drvo, ne gubeći ravnotežu. Njihovi repovi ne služe samo kao dodatni udovi kojima se hvataju za grane, već im pomažu i u menjanju položaja tela tokom skoka.

Pored toga, rep omogućava i bezbedno prizemljenje, budući da pospešuje održavanje ravnoteže, pa se telo pravilno pozicionira pre spuštanja. Novi robotski rep, koji je dobio ime Arkve, čini upravo istu stvar za ljude koja ga nose, iako se skakanje sa grane na granu još uvek ne preporučuje, prenosi B92.

Kreatori repa tvrde da bi on ljudima trebalo da omogući isti stepen okretnosti koji imaju mačke, iako je dizajniran na osnovu repa koji imaju morski konjići. Sastoji se od izmenljivih plastičnih pršljenova, koji mogu da se menjaju tako da odgovaraju svakom korisniku.

Arkve rep bi mogao da nađe primenu kod nošenja teških predmeta, pa bi tako mogao da postane deo odela koje bi funkcionisalo kao egzoskelet i koristilo fizičkim radnicima i svima onima koji često upravljaju velikim teretima.

Zahvaljujući robotskom dodatku u obliku repa, radnici bi trošili manje snage za podizanje tereta.

Autori ovog neobičnog telesnog dodatka ističu da bi, pored realnog, rep mogao da pronađe svoje mesto i u virtuelnom svetu, gde bi mogao da posluži kao sredstvo za podražavanje onoga što korisnik doživljava u virtuelnoj realnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala