Rasplet u Kirgiziji: Bivši predsednik se predao

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev
Bivši predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev predao se snagama bezbednosti, saopštio je član njegovog štaba. Bivši kirgizijski lider je dostavljen u Glavnu istražnu upravu Ministarstva unutrašnjih poslova Kirgizije, saopšteno je u toj instituciji.

„Posle dugotrajnih pregovora odlučio je da se preda, odvezli su ga prema Biškeku. S njim su njegovi savetnici Farid Nijazov i Kunduz Žoldubajeva“, rekao je predstavnik štaba Atambajeva.

Advokat Atambajeva Sergej Slesarev rekao je ranije da ne zna kuda je odvezen njegov klijent.

„Ne znam kuda ga voze. Nalazim se izvan opkoljenog područja. Najverovatnije ga voze u Državni komitet za nacionalnu bezbednost, a ne u zatvorsku samicu. Mada, sudeći po tome kako se razvija situacija, teško je bilo šta pretpostaviti“, rekao je Slesarev.

Specijalne službe Kirgizije 7. avgusta su počele operaciju hapšenja bivšeg predsednika Atambajeva u njegovoj rezidenciji u selu Koj Taš, 20 kilometara od prestonice.

Oni su protiv pristalica bivšeg lidera, koje su pokušale da spreče njegovo hapšenje, upotrebili specijalna sredstva. Operacija u prvom pokušaju nije uspela.

© REUTERS / Vladimir PirogovPristalice predsednika Kirgizije Almazbeka Atambajeva tokom pokušaja njegovog hapšenja
Rasplet u Kirgiziji: Bivši predsednik se predao - Sputnik Srbija
Pristalice predsednika Kirgizije Almazbeka Atambajeva tokom pokušaja njegovog hapšenja

Tokom 8. avgusta sukobi pristalica Atambajeva i specijalnih jedinica su se nastavili. Broj povređenih je premašio 80, a jedan specijalac je poginuo.

Lider najveće parlamentarne partije socijal-demokrata Kirgizije Atambajev predao je vlast svom nasledniku i najbližem saradniku Soronbaju Ženbekovu 2017. godine nakon predsedničkih izbora.

Ubrzo nakon toga protiv članova tima bivšeg lidera podignute su krivične optužnice. Samom Atambajevu je oduzet status bivšeg predsednika, a on se sumnjiči za niz krivičnih dela.

Bivši šef države je u više navrata izjavio da su sve optužbe na njegov račun, kao i na račun njegovih saradnika, političkog karaktera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala