Vojne igre u Rusiji: Naši tenkisti na pragu polufinala (foto)

© Olivera IkodinovićSrpski tenk u akciji
Srpski tenk u akciji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za tenkiste Vojske Srbije, koji učestvuju na 5. Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, prva faza takmičenja je završena. Da li su se srpski vojnici plasirali u polufinale Tenkovskog biatlona, znaće se 8. avgusta, nakon što posade drugih zemalja-učesnica završe svoje individualne trke.

Ove godine u Tenkovskom biatlonu, najgledanijem i najatraktivnijem delu Međunarodnih vojnih igara, učestvuju pripadnici Oružanih snaga iz 23 zemlje sveta. Ekipe su podeljene u dve divizije. Srbija se takmičila u prvoj diviziji, zajedno sa Rusijom, Kinom, Belorusijom, Azerbejdžanom, Kazahstanom, Mongolijom, Venecuelom, Sirijom, Jermenijom, Iranom i Kirgizijom.

Prema propozicijama, prva faza takmičenja podrazumeva individualne trke u kojima svaka armija nastupa sa po tri tenkovske posade, koje su imale zadatak da za što kraće vreme pređu stazu i reše složene zadatke: da savladaju manevarsko zemljište, takozvanu „zmiju“, popune obrtni transporter, gađaju topom, pređu vodenu prepreku, savladaju brdo, prođu protivtenkovski rov, betonski most, „češalj“ i minsko polje, savladaju kosi nagib, pređu eskarpu (vertikalni zid visine 90 centimetara) i da gađaju u mete mitraljezima PKT i NSV. Sabiranjem vremena sve tri posade iz prve faze takmičenja određuju se polufinalisti.

© Olivera IkodinovićBrigadni general Željko Kuzmanović i pomoćnik izaslanika Ministarstva odbrane Republike Srbije u Moskvi potpukovnik Jovica Bosančić i rukovodilac ekipe za Tenkovski biatlon potpukovnik Rade Adamović
Vojne igre u Rusiji: Naši tenkisti na pragu polufinala (foto) - Sputnik Srbija
Brigadni general Željko Kuzmanović i pomoćnik izaslanika Ministarstva odbrane Republike Srbije u Moskvi potpukovnik Jovica Bosančić i rukovodilac ekipe za Tenkovski biatlon potpukovnik Rade Adamović

Osam najboljih ekipa iz svake divizije plasiraće se u polufinale Tenkovskog biatlona, gde će se voziti štafetna trka.

Kinezi, Belorusi i Kazahstanci su dovezli svoju tehniku, dok se sve druge vojske takmiče na ruskim tenkovima T-72 B3.

Naše tenkiste predvode komandant Druge brigade Kopnene vojske, brigadni general Željko Kuzmanović i potpukovnik Rade Adamović, koji je rukovodilac ekipe za Tenkovski biatlon.

General Kuzmanović je predvodio srpske tenkiste i na Tenkovskom biatlonu 2015. godine, kada su, osvojivši treće mesto, stali na pobednički tron sa silama Rusijom i Kinom, što je i najbolji rezultat koji su postigli tenkisti Vojske Srbije na ovom takmičenju.

„Sada očekujemo završetak nastupa svih tenkovskih posada u sastavu prve divizije i nadamo se da će rezultati koji smo prikazali biti dovoljni da nas odvedu u polufinale, a za dalje ćemo videti“, rekao je general Kuzmanović za Sputnjik.

Prve Međunarodne vojne igre organizovane su 2015. godine, na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, i spadaju među najveća vojno-sportska takmičenja na svetu, a general Kuzmanović ističe da su ove godine organizovane na najvišem mogućem nivou.

„Za razliku od 2015. godine, kada sam poslednji put bio na Tenkovskom biatlonu, sada vidim da se dosta toga promenilo, kako u infrastrukturnom smislu i u uređenosti poligona ovde na „Alabinu“, tako i što se tiče kvaliteta i pripreme tehnike sa kojom raspoložemo. Ono što su naši utisci ovde je da je sve organizovano na zaista visokom nivou, od samog prihvata i dočeka na aerodromu, preko smeštaja ljudi u kasarnama ovde na poligonu Alabinu i smeštaja rukovodstva u hotelu, do organizacije prevoženja i rada sa ljudima. Zaista nemamo nikakvih primedbi“, naglasio je general.

© Olivera IkodinovićTenkisti Vojske Srbije bodre našu treću posadu na Tenkovskom biatlonu
Vojne igre u Rusiji: Naši tenkisti na pragu polufinala (foto) - Sputnik Srbija
Tenkisti Vojske Srbije bodre našu treću posadu na Tenkovskom biatlonu

Na pitanje kako izgleda dan srpskih tenkista u Rusiji, general Kuzmanović odgovara:

„Dan naših vojnika je otprilike sličan kao i dan svih ostalih. Od ustajanja i jutarnjih aktivnosti, do rada na pripremi tehnike, jer dinamika je takva da, ukoliko nemamo nastup na trci, to podrazumeva da obavezno moramo raditi na pripremi tehnike, pošto će trka uslediti sledećeg dana. Takođe, bio je organizovan i obilazak određenih znamenitosti u Moskvi, tako da smo posetili i obišli Crveni trg i Park Patriot. Nadamo se da ćemo do kraja našeg boravka iskoristiti priliku da vidimo još nešto od onoga što Moskva nudi“, kaže general.

Međunarodne vojne igre omogućavaju da se izgradi konstruktivan dijalog između vojski raznih zemalja, da se ojača poverenje i partnerstvo između država, a takođe i da se razmene iskustva i sklope prijateljstva između vojnika iz različitih armija.

Srpski tenkisti se, prema rečima generala Kuzmanovića, najviše druže sa domaćinima — Rusima i sa beloruskom ekipom.

Na pitanje koga vidi u finalu Tenkovskog biatlona, Kuzmanović kaže:

„Da ne budem pristrastan, nadam se najboljem... Ali, vidim Rusiju kao domaćina, Kinu i Belorusiju, a za četvrto mesto — videćemo. Svakako su Kazahstanci tu kao favoriti, ali otom-potom“, zaključio je general.

Tradicionalno, ruski tenkisti su apsolutni pobednici svih dosadašnjih biatlona, pa su i ove godine glavni favoriti.

© Olivera IkodinovićBrigadni general Željko Kuzmanović i pomoćnik izaslanika Ministarstva odbrane Republike Srbije u Moskvi potpukovnik Jovica Bosančić.
Vojne igre u Rusiji: Naši tenkisti na pragu polufinala (foto) - Sputnik Srbija
Brigadni general Željko Kuzmanović i pomoćnik izaslanika Ministarstva odbrane Republike Srbije u Moskvi potpukovnik Jovica Bosančić.

Na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama pripadnici Vojske Srbije takmiče se u tri discipline — „Tenkovskom biatlonu“, „Vojnom reliju“ i „Snajperskoj granici“. Prve dve discipline održavaju se u Ruskoj Federaciji, a treća u Republici Belorusiji.

Međunarodne vojne igre održavaju se od 3. do 17. avgusta istovremeno na 21 poligonu koji se nalaze u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Najveći broj takmičenja biće održan u Rusiji, na 13 poligona.

U 32 vojne discipline takmiči se više od 5.000 vojnika, 223 ekipe iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala