U Turskoj za tri godine uništeno više od 300.000 knjiga

CC0 / Pixabay / Spaljivanje knjiga
Spaljivanje knjiga - Sputnik Srbija
Pratite nas
U turskim školama i bibliotekama uništeno je više od 300.000 knjiga u poslednje tri godine, tačnije od pokušaja državnog udara u toj zemlji, koji se desio na leto 2016. godine.

Ministarka obrazovanja Zia Selčuk izjavila je da je 301.878 knjiga uništeno tokom Vladine inicijative za iskorenjivanje svega što je u vezi sa zabranjenim pokretom, čiji je lider Fetulah Gulen, kojeg je zvanična Ankara optužila da je organizovao državni udar, preneo je albanski „Top čenel“.

Albanski mediji podsećaju i da je Gulen je u međuvremenu više puta kategorički negirao svoju umešanost u državni udar.

Gulen je u egzilu u SAD, a Turska je do sada više puta od Vašingtona tražila njegovo izručenje.

Knjige su uništene spaljivanjem, piše turski dnevnik „Hurijet“, koji je objavio i fotografije njihovog uništavanja, a prenosi „Top čenel“.

Mala grupa mladih novinara koji pokušavaju da deluju kao „glas razuma“ objavila je na svom portalu da je jedan udžbenik iz matematike strogo zabranjen, samo zato što su u knjizi prepoznati navodno Gulenovi inicijali, preneo je Tanjug.

Podseća se da je u decembru 2016. godine turski list „Burgun“ otkrio da je 1,8 miliona udžbenika uništeno samo zato što je u njima pomenuta Pensilvanija, država SAD u kojoj živi Gulen.

Nakon puča u Turskoj preimenovane su sve ulice u Ankari koje su nosile Gulenovo ime.

Podseća se i da je britanski „PEN Centar“ u prošlogodišnjem izveštaju ukazao na zabranu slobode govora u Turskoj, gde je, nakon pokušaja državnog udara, 200 medija zatvoreno, 80 pisaca prognano, a 5.822 univerzitetskih profesora otpušteno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala