U Rimu zabranjeno sedeti na stepeništu Španskog trga

© Sputnik / Igorь Mihalev / Uđi u bazu fotografijaŠpanski trg u Rimu
Španski trg u Rimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rimske vlasti usvojile su novu uredbu kojom je zabranjeno da se jede u blizini vrednih objekata kulturnog nasleđa i da se pije voda iz javnih česmi i fontana, a čak je zabranjeno i da se sedi na mermernim stepenicama Španskog trga.

Gostima italijanske prestonice se ta ideja ne dopada, neki su u šoku, neki se bune, ali svi moraju da poštuju pravilo, jer su kazne za sedenje na najpoznatijem rimskom stepeništu, koje je otvoreno 1725. godine u vreme pape Benedikta Osmog — od 160 do 400 evra.

„Gospodine, ustanite, molim vas, prema naredbi rimske gradske uprave, ovde je zabranjeno sedeti“, obraća se policajac novinaru agencije „Adnkronos“, koji se nalazi na stepenicama.

„Razumem ako je čovek ovde seo da jede, ali zbog čega se ne može prosto sedeti, to je bezumno“, buni se Markos Morales, tridesetpetogodišnji turista koji je doputovao iz Meksika sa svojom devojkom Laurom.

Policajci su prinuđeni stalno da duvaju u pištaljke zbog onih koji sedaju na stepenište, poštujući nove naredbe.

Rimske vlasti, na čijem su čelu predstavnici pokreta „Pet zvezda“, nameravaju da brane novu uredbu.

„Previše često imamo slučajeve da turisti oštećuju spomenike, to se, naravno, ne odnosi na sve, ali dok ne prevaspitamo upravo tu kategoriju ljudi, uredba će biti na snazi“, izjavila je Ana Vinčencioni, članica gradske uprave za pitanja zaštite životne sredine u prvom okrugu, koja je odgovorna i za rukovođenje lokalnom policijom.

Predsednik Asocijacije za ulicu Kondoti (koja pripada Španskom trgu) Đani Batistoni naveo je da je to stepenište „veliko delo umetnosti, a na delima umetnosti se, po pravilu, ne sedi“.

Poznati italijanski istoričar umetnosti, kritičar, televizijski voditelj i političar Vitorio Zgarbi, međutim, kritikuje ove mere, nazivajući ih „gotovo fašističkim“.

„To su vanredne mere, gotovo fašističke. Zaštita spomenika umetnosti je ispravna, naravno, na stepenicama ne treba jesti, ali zabrana da se prosto sedne na njih je besmislica. To već liči na ukaz iz fašističkih dnevnih novina, mislim da gradske vlasti treba da ga preispitaju. Odvajkada su prolaznici sedeli na stepeništu da bi uživali u pejzažu“, naveo je Zgarbi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala