Turska i SAD stvaraju centar za zajedničke operacije u Siriji

© AFP 2023 / BULENT KILICTurski tenkovi na granici sa Sirijom
Turski tenkovi na granici sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska i Sjedinjene Američke Države su postigle dogovor o stvaranju koordinacionog centra za zajedničke operacije i planiranu zonu bezbednosti na severu Sirije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Vojna delegacija SAD doputovala je u Ankaru 4. avgusta radi razmatranja mogućnosti da se formira zona bezbednosti na severu Sirije.

„Tokom pregovora strane su se dogovorile da se što pre preduzmu mere kako bi se otklonilo strahovanja Turske za svoju nacionalnu bezbednost. U vezi s tim odlučeno je da se što pre u Turskoj formira centar za zajedničke operacije, koordinaciju i upravljanje zonom bezbednosti u Siriji“, navedeno je u saopštenju.

Strane su se, takođe, dogovorile da „zona bezbednosti postane mirni koridor“, kao i da budu preduzete neophodne mere za povratak sirijskih izbeglica kući.

Zonu širine od 30 do 40 kilometara duž sirijsko-turske granice kontrolisaće Turska u koordinaciji sa SAD, prenela je agencija Anadolija.

Prema informacijama agencije, pripadnici kurdskih formacija dužni su da napuste tu teritoriju i da predaju teško naoružanje. Svi njihovi tuneli, položaji i utvrđenja unutar zone bezbednosti treba da budu uništeni.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije da će ta zemlja početi vojnu operaciju protiv snaga samoodbrane sirijskih Kurda istočno od Eufrata na severu Sirije i obavestio o tome Rusiju i SAD. Turski vojni izvor je rekao da bi operacija mogla da počne posle 11. avgusta.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala