Šta Erdogan može, a šta sme u Siriji

© AP Photo / Ismet Bicen/IHA Transport vojnih vozila na jugoistoku Turske u blizini granice sa Sirijom
Transport vojnih vozila na jugoistoku Turske u blizini granice sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio operaciju protiv Kurda na severu Sirije, teško je reći hoće li do nje zaista doći, jer je on rekao i da je spreman na pregovore, odnosno na diplomatsko rešenje, ali i zbog prisustva interesa krupnijih igrača u Siriji.

Turski mediji već danima javljaju da Turska dovlači pojačanje i dodatno naoružanje na granicu prema susednoj Siriji, a turski predsednik u nedelju je najavio da će turska vojska sprovesti vojnu operaciju istočno od reke Eufrat, na severu Sirije.

Tu zonu kontroliše kurdska Narodna zaštitna jedinica, glavni saveznik SAD na teritoriji Sirije, a koju Ankara smatra terorističkom organizacijom. Turska bi mogla da započne vojnu operaciju istočno od Eufrata nakon muslimanskog praznika Kurban bajram 11. avgusta, saopštio je za Sputnjik turski vojni izvor.

© REUTERS / Rodi SaidKurdski borci na čelu američkog vojnog konvoja na severu Sirije.
Šta Erdogan može, a šta sme u Siriji - Sputnik Srbija
Kurdski borci na čelu američkog vojnog konvoja na severu Sirije.

Međutim, dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Turske Vojislav Lalić, na pitanje šta Ankara sme, a šta može kada je reč o operacijama u Siriji, za Sputnjik kaže da ne isključuje da će se ići na diplomatsko rešenje, ali ističe da Erdogan ni u kojem slučaju neće dozvoliti da kurdski teroristi ubuduće kontrolišu to područje, jer ugrožavaju bezbednost stanovnika u jugoistočnoj Anadoliji.

„Turski lider to čak objašnjava pozivajući se na međunarodno pravo prema kojem Turska ima pravo da interveniše u susednoj zemlji, jer se na taj način bori protiv terorizma“, naglašava Lalić.

On podseća da ovo nije prvi put da Turska interveniše u severnoj Siriji. Do sada je Ankara izvela dve operacije — „Štit Eufrata“ i „Maslinova grančica“, u kojima je od kurdskih terorista očišćeno na hiljade kilometara.

„Erdogan sada pokušava da izvede sličnu operaciju istočno od reke Eufrat, na teritoriji koju kontrolišu pripadnici Jedinica za zaštitu naroda, koje on smatra teroristima, a koje se u Siriji istinski bore za svoja veća prava i istinski su se borili protiv ’Islamske države‘. Pitanje je kako bi to područje izgledalo da nije bilo boraca tih jedinica“, napominje Lalić.

Turski planovi smetaju Americi

Pentagon je, podseća naš sagovornik, od početka podržavao i naoružavao sirijske Kurde, upravo jer su se borili protiv džihadista, pa sada njegovi zvaničnici prete da će zaustaviti Erdoganovu operaciju, jer Vašington i Ankara očigledno ne mogu da postignu kompromis o tome kako da se reši situacija u vezi sa zonom istočno od Eufrata.

„Turci predlažu da ona bude 30 kilometara, a najspornije je to da turska armija, kada se Kurdi odatle proteraju, treba ubuduće da kontroliše to područje. Amerikanci se sa tim ne slažu. Ipak, teško je poverovati da će zbog tog pitanja doći do direktnog sukoba između Turaka i Amerikanca. Sklon sam tome da kažem da do toga neće doći, tim pre što turski mediji otkrivaju da u Turskoj boravi američka vojna delegacija i da su u toku pregovori o tome kako izbeći dalje sukobe“, ocenjuje Lalić.

On dodaje da je malo verovatno da će doći do direktnog sukoba Turaka i Amerikanca zbog najave turske operacije protiv Kurda na severu Sirije, iako je američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da je bilo kakva vojna operacija Turske u severnoj Siriji neprihvatljiva i da će SAD sprečiti eventualne jednostrane poteze.

Veliki igrači u igri

Ipak, kako navodi Lalić, ovo zaoštravanje između SAD i Turske moglo se očekivati, jer su pripadnici „Islamske države“ u Siriji pretrpeli teške poraze, a ostale su neke grupice džihadista koje ne predstavljaju veću opasnost.

„Sada svi veliki igrači poput Amerike, Irana, Rusije i Turske pokušavaju da učvrste svoje pozicije u Siriji, jer pre ili kasnije predstoji i političko rešavanje krize u Siriji. Problem je u tome što sve strane podržavaju različite igrače, pa do konačnog političkog rešenja nije lako doći“, primećuje Lalić.

© Sputnik / Umit BektasTurska vojska.
Šta Erdogan može, a šta sme u Siriji - Sputnik Srbija
Turska vojska.

Na pitanje da li su Kurdi Amerikancima važniji od Turske, naš sagovornik odgovara da nam istorijske okolnosti, nažalost, pokazuju da Kurdi, koji su na prostorima Bliskog istoka raštrkani u četiri zemlje — Iranu, Iraku, Siriji i Turskoj, nikada nisu uspeli da stvore sopstvenu državu.

„Kad god su pokušali da to urade, kao što se to nedavno desilo u Iraku kada su održali referendum o autonomiji, u zemlji u kojoj su inače sarađivali sa Amerikancima i jako mnogo pomogli Džordžu Bušu Mlađem kada se obračunavao sa Sadamom Huseinom, Amerikanci su im okrenuli leđa. Bojim se da će i u ovom slučaju, kada je Sirija u pitanju, Kurdi biti žrtve ovih velikih igara“, objašnjava Lalić za Sputnjik.

Kada je reč o Rusiji, Lalić kaže da Moskva na ove Erdoganove najave za sada nije reagovala, ali i podseća na značajnu ulogu Rusije u stabilizaciji situacije u Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala