Rusija i Japan razmenjuju protestne note zbog Kurila

© Sputnik / Sergeй Krivošeev / Uđi u bazu fotografijaPogled na vulkan Mendeljejeva iz Južnokurilska u Sahalinskoj oblasti
Pogled na vulkan Mendeljejeva iz Južnokurilska u Sahalinskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Japana nije prihvatila protest ruske strane u vezi sa južnim Kurilima, izjavio je portparol japanske vlade Jošihide Suga.

„Što se tiče protestnih nota zamenika ministra inostranih poslova Rusije Igora Moguleva, mi ih ne prihvatamo. Ambasador Japana u Rusiji Tojohiša Kozuki je još jednom izložio Morgulovu stav naše države i objasnio da su ovakvi postupci ruske strane nedopustivi“, rekao je Suga.

Naglasio je da će Vlada Japana „nastaviti aktivne pregovore (sa Rusijom) na bazi svojih osnovnih stavova, u cilju rešavanja mirovnog sporazuma i, nakon toga, zaključivanja mirovnog ugovora“, dodavši da pregovarački proces treba da se vodi u mirnoj atmosferi.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je uručilo juče Kozuki protestnu notu u kojoj je izražen odlučan protest nakon što su japanski učesnici u bezviznoj razmeni sa Kurilskim ostrvima izvršili povrede zakona. Osim toga, Morgulov je saopštio ambasadoru da su nedopustivi protesti Tokija zbog akcija Rusije na njenoj suverenoj teritoriji — južnim Kurilskim ostrvima.

Japan negira ruski suverenitet nad teritorijom Južnih Kurila i insistira na povratku pod svoju kontrolu ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan, kao i grupe manjih ostrva Habomai. Međutim, Moskva to odbacuje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala