Princ Nikola se predomislio, odlaže prenos posmrtnih ostataka Petrovića

© Sputnik / Aleksandar MilačićPetar Petrović Njegoš
Petar Petrović Njegoš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnogorski prestolonaslednik princ Nikola Petrović saopštio je da odlaže prenos posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš na Cetinje, kako je rekao, sve dok Crna Gora „ne nađe unutrašnji mir ovim povodom“.

Princ Nikola je to učinio nakon kritika mitropolita Amfilohija, koji je iskazao oštro neslaganje s tim da se članovi kraljevske dinastije Petrovića sahrane na civilnom groblju u Cetinju, što je prethodno odlučila Vlada Crne Gore.

Mitropolit je, naime, ukazao na to da se čitava ceremonija prenosa zemnih ostataka dinastije Petrović vrši „mimo njihove volje“:

„Neće da ih sahrane u Cetinjskom manastiru, u grobnici koju je osnovao kralj Nikola, nego prave nekakvu novu grobnicu. Našli su ovog siromaška od princa Nikole, koji nema pojma ni šta je Crna Gora, ni šta su njegovi preci. I on prihvata da je neko navodno oskrnavio grobnicu kralja Nikole. To je notorna laž. Mi smo sve uradili što je bilo do nas, ali oni se nisu potrudili da je obnove“, kazao je vladika Amfilohije, dodavši da mu je mnogo žao princa Nikole jer ga vlast koristi.

„On, siromašak, nema para. A ne zna ni svoja predanja, odrastao je u tuđoj zemlji, niti zna ko su i šta su Petrovići, pa se saglašava sa njima (vlastima), jer mu daju malo para i on je onda zadovoljan“, bio je oštar mitropolit, uz opasku da bi bilo „sramotno“ sahranjivanje Petrovića mimo grobnice kralja Nikole, koja je u manastiru Svetog Petra Cetinjskog pripremljena još ʼ89 godine.

Ovakve riječi mitropolita crnogorsko-primorskog očigledno su imale uticaja na poslednjeg preostalog potomka dinastije Petrović Njegoš — princa Nikolu, koji je saopštio da je i njegova duboka želja bila da se posmrtni ostaci njegovog oca i stričeva „pridruže posmrtnim ostacima njihovih predaka u manastiru na Cetinju“, ali da je „suočen sa neslaganjima koji bi ovaj logičan predlog izazvao“, „teška srca“ predložio da se oni pokopaju na civilnom groblju.

„Primjećujem da će moj stav, kakav god on bio, uvijek biti kritikovan i izvor manipulacija, tako da sam odlučio da, sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir ovim povodom, odložim prenos posmrtnih ostataka moje porodice u Crnu Goru“, saopštio je princ Nikola.

Ovim je, kako se čini, zasad odložena namjera Vlade Crne Gore da obavi prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Austrije i Francuske, dok je princ Nikola, inače rođen i odrastao u Francuskoj, na sopstvenoj koži osjetio koliko su duboke i ozbiljne društveno-ideološke podjele u Crnoj Gori.

Analitičar Boško Vukićević smatra da odluka princa Nikole, kojom se odlaže prenos posmrtnih ostataka njegovog oca i stričeva, pod dirigentskom palicom aktuelnog crnogorskog režima, i te kako ima svoju logičku opravdanost, te da „nema sumnje da je takva odluka prije svega plod oštre opomene koju je princu uputio mitropolit Amfilohije“.

„Naime, takav pokušaj kompromitovanja Petrovića Njegoša od strane režima je već bio izvjestan, imajući u vidu da je čitava operacija prenosa zemnih ostataka trebalo da se odigra po antisrpskim scenariju. Komisiju za takav poduhvat, da podsjetim, činili su sve sami i dokazani antisrbi, na čelu sa aktuelnim crnogorskim predsjednikom, a plan je bio da se operacija iskoristi za rasplamsavanje srbofobije u Crnoj Gori. Apsurd takve situacije se nalazio u činjenici da bi Petroviće, čiji su svi vladari imali nepobitno i naglašeno srpsko osjećanje, režimlije pokušale iskoristiti u antisrpske svrhe“, kaže Vukićević.

Imajući u vidu sve to, kao i činjenicu da je crnogorska vlast, protivno želji princa Nikole, naložila da porodične ostatke svoje porodice ne sahranjuje u Cetinjskom manastiru, naš sagovornik smatra da je poslednji živi potomak dinastije Petrović Njegoš ovim činom donio jedinu ispravnu i logičnu odluku.

„Svjestan činjenice da prenos pod režimskom dirigentskom palicom ne bi doprineo pomirenju i jedinstvu naroda, već bi dodatno podijelio društvo, on je reagovao promišljeno i mudro“, ocjenjuje Vukićević za Sputnjik, uz dodatak da je princ Nikola Petrović na ovaj način ujedno spriječio i kompromitovanje njegove porodice i predaka.

Na novonastalu situaciju reagovali su i iz Vlade Crne Gore, uz poruku da prenos ostataka dinastije Petrović Njegoš nije porodični čin, već težnja i odlučnost države. Crna Gora će primiti k znanju stav potomaka porodice, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Crnogorska vlada je, naime, planirala da prenese posmrtne ostatke tri sina kralja Nikole (Danila, Mirka i Petra) i njegovog unuka Mihaila, koji je nasledio krunu Petrovića 1921. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala