Pompeo: Amerika računa na pomoć Britanije u borbi protiv Irana

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaDržavni sekretar SAD Majk Pompeo
Državni sekretar SAD Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države računaju na pomoć Velike Britanije u borbi protiv Irana, uključujući i pomoć u vezi sa slobodom plovidbe, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

„Nadamo se da će Ujedinjeno Kraljevstvo preduzeti nove korake kako bi Islamsku Republiku Iran pozvalo na odgovornost zbog destruktivnog ponašanja“, rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom britanske diplomatije Dominikom Rabom.

Pompeo je zahvalio Velikoj Britaniji zbog odluke „da pruži pomoć u zaštiti Ormuskog zaliva, kako bi se odbranila sloboda plovidbe“, kao i za pomoć u borbi protiv terorističke organizacije DAEŠ i za podršku u stabilizovanju situcije u Jemenu.

Sjedinjene Američke Države su ranije saopštile da planiraju da formiraju međunarodnu koaliciju koja bi patrolirala u vodama oko Irana i Jemena. Takvi predlozi su prvi put izneti krajem juna na ministarskom samitu NATO u Briselu. Govorilo se, pre svega, o mogućnosti izviđanja iz vazduha, ali i o mogućnosti slanja brodova koji bi pratili trgovačke brodove u Ormuskom moreuzu.

© AP Photo / Morteza AkhoondiIranski vojnici na tankeru „Stena impero“
Pompeo: Amerika računa na pomoć Britanije u borbi protiv Irana - Sputnik Srbija
Iranski vojnici na tankeru „Stena impero“

Velika Britanija je saopštila da namerava da sazove zajedničku evropsku misiju za zaštitu trgovačkih brodova u Ormuskom moreuzu, pošto je Iran zadržao britanski tanker „Stena impero“.

Šef francuske diplomatije Žan Iv Le Drijan je izjavio da Francuska zajedno sa Nemačkom i Velikom Britanijom radi na „evropskoj inicijativi“ za zaštitu morske bezbednosti u Persijskom zalivu.

Mornarica Islamske revolucionarne garde Irana je 19. jula u Ormuskom moreuzu zadržala britanski tanker „Stena impero“ i ispratila ga do luke „Bender Abas“. Posada tankera od 23 člana, među kojima su i trojica Rusa, i dalje je na brodu, ali vlasnik broda ne može da stupi u kontakt sa njima. Iranske vlasti su saopštile da je posada tankera dobro, a da je plovilo usidreno u luci.

Incident sa tim tankerom je odgovor iranskih vlasti na zadržavanje iranskog tankera u Gibraltaru 4. jula. Brod „Grejs 1“ je zadržan pod sumnjom da narušava sankcije Evropske unije protiv Sirije. U okviru istrage policija je uhapsila kapetana, starijeg pomoćnika tankera i dvojicu članova posade. Sud je produžio njihov pritvor do 15. avgusta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala