Kinezi otvaraju fabriku eksploziva u Srbiji

Dinamit
Dinamit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala dolazi u Srbiju.

U strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom „Rudeks“, otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca — koji je služio za skladištenje municije — najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.

„Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije“, ističe predsednik opštine u Boljevcu dr Nebojša Marjanović.

„Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta, u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika!“, kaže sagovornik „Novosti“.

Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno su, saznajemo, pri kraju potpuno infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se, po rečima dr Marjanovića, očekuje vrlo brzo.

Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ koji je — od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto — u većinskom vlasništvu kineske kompanije „Ciđin“.

Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije „Ciđin Čoper Bor“, godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.

Primera radi, samo je na površinskom kopu „Veliki Krivelj“, iz sastava rudnika bakra „Bor“, lane potrošeno čak 169 tona industrijskog eksploziva.

Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva. A poznato je da upravo kineske kompanije grade najviše saobraćajnica u Srbiji...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala