Britanska policija: Krivica Putina za trovanje Skripalja — plod spekulacija

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaForenzičari tokom istrage trovanja Sergeja i Julije Skripalj u Solsberiju
Forenzičari tokom istrage trovanja Sergeja i Julije Skripalj u Solsberiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska policija je saopštila da ne raspolaže dokazima o umešanosti ruskih vlasti u incident u Solsberiju, piše „Gardijan“.

„Skotland jard je analizirao pitanje da li je ruski predsednik Vladimir Putin mogao da igra neku ulogu u napadu sa korišćenjem ’novička‘ u Solsberiju“, piše list.

Za pokretanje optužnice za umešanost u napad trebalo je dokazati da je on direktno povezan s tim, navodi list reči šefa kontraterorističke jedinice Skotland jarda.

„Mi nemamo materijale koji omogućavaju da se pokrene optužnica“, naglasio je sagovornik lista.

„Bila je ogromna količina spekulacija ko je odgovoran, ko je davao naređenja — svi su se zasnivali na ocenama eksperata o Rusiji. Meni su potrebni dokazi“, dodao je zamenik šefa Skotland jarda Nil Basu.

On je naglasio da je policija spremna da pokrenu tužbu protiv Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, koje istraga smatra „osumnjičenim za trovanje Skripalja“. Basu je naglasio da se istraga incidenta u Solsberiju nastavlja.

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta 2018. u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala