Bocan-Harčenko: Mešanje u unutrašnje poslove Srbije među glavnim prioritetima Amerike

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko napominje da začuđuje da su među glavnim zadacima SAD u Srbiji navedeni i oni koji se tiču isključivo unutrašnjih poslova naše države.

Komentarišući kritike Vašingtona o politici Kremlja prema Srbiji i celom regionu, kao i optužbe iz Vašingtona da Rusija širi svoj „maligni uticaj“, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ističe da su glavni zadaci SAD u Srbiji mešanje u unutrašnju politiku.

„Međutim, takav prioritetan zadatak kao što je aktiviranje rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK uopšte se ne spominje među zadacima Amerike“, navodi Bocan-Harčenko za „Novosti“.

Govoreći o izjavama novoimenovanog ambasadora SAD Entonija Godfrija o politici Moskve na evropskom pravcu, Bocan-Harčenko naglašava da su one, nažalost, u okviru već uobičajene retorike Vašingtona, koji, u težnji za globalnom dominacijom, ne štedi snage na nezgrapnu „ideološku borbu“ i otvoreno propagandističko ponašanje, ne brinući se više o bilo kojim argumentima u prilog svojim izmišljotinama.

Ambasador Bocan-Harčenko uzvraća da Rusija principijelno ne prihvata logiku „suprotstavljanja“, „takmičenja“, koju takvim komentarima nameće američka strana.

„Da naglasimo da je naša vizija situacije u Evropi, uključujući i situaciju na Balkanu, zasnovana na principu jedinstvenog bezbednosnog, ekonomskog, kulturnog prostora bez ikakvih podela. Sigurni smo da konstruktivna, uzajamno korisna saradnja na svim planovima doprinosi regionalnoj stabilnosti, odgovara interesima kako naših zemalja tako i čitavog evropskog kontinenta. Nadamo se da će to jednom postati očigledno i za Vašington“, kaže Harčenko.

Novoimenovani ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je pred američkim Senatom poručio da je „posle diplomatske službe u Moskvi, u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija koju vodi u Evropi“ i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala