Stoltenberg pripisuje Rusiji osobine vikinga i Anglosaksonaca

© Sputnik / Andrej Krylov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Krimski most u Kerčkom zalivu
Pogled na Krimski most u Kerčkom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krim je ušao u sastav Rusije jer je stanovništvo sa ostrva to želelo, nakon što je u Ukrajini izveden državni udar uz pomoć članica NATO-a, rekao je Sputnjiku poslanik Državne dume sa Krima Ruslan Balbek.

„Krim je postao deo Rusije kao posledica državnog udara koji je organizovan uz podršku država-članica NATO-a. To je bio signal krimskom narodu da je vreme da aktivno krene kući, u svoju istorijsku otadžbinu, u Rusiju. Politika NATO-a koja je usmerena protiv Rusije poslužila je kao neka vrsta pomoći, ubrzavši povratak Krima kući“, rekao je Balbek.

Po njegovim rečima, održavanje krimskog referenduma 2014. godine postalo je tačka oslonca ruske politike za zaštitu stanovništva koje je iskreno izrazilo želju da postane deo Rusije.

Direktor instituta za međunarodne odnose sa Sevastopoljskog državnog univerziteta Ivan Čiharjov primetio je u izjavi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga poznate klišee iz vremena Drugog svetskog rata o veličini i imperijalizmu Rusije.

„Stoltenberg jednostavno pripisuje Rusiji njemu poznate instinkte spoljnopolitičkog ponašanja vikinga i Anglosaksonaca. ’Rivalstvo velikih sila‘ je kliše iz udžbenika istorije Prvog svetskog rata. Iza prepoznavanja ’veličine‘ stoje optužbe za imperijalizam koji u mnogo većem stepenu karakteriše ponašanje država i blokova koje predstavlja Jens Stoltenberg. Rusija je velika sila, ali u potpuno drugačijem smislu. U smislu svoje mirnodopske delatnosti i netrpeljivosti za svako kršenje Jaltinskog mirovnog poretka. Očigledno nepoznavanje Rusije i nerazumevanja njenih motiva“, rekao je Čiharjov.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio mišljenje da je ulazak Krima u sastav Rusije posledica konkurencije velikih sila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala