Rusija će dobiti „opasnu matrjošku“

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete Kalibar iz podmornice
Lansiranje rakete Kalibar iz podmornice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ratna mornarica Rusije dobiće savremenu protivbrodsku navođenu raketu, saopštio je listu „Izvestija“ izvor u ruskoj floti.

List napominje da je raketa dizajnirana da uništi neprijateljske podmornice na rastojanju od nekoliko desetina kilometara. Za navođenje oružja koristiće se patrolni avion ili helikopter, a sama raketa će se nalaziti u univerzalnom kontejneru za transport i lansiranje.

Raketa podseća na matrjošku, u čijoj glavi se nalaze malogabaritna torpeda. Kad pogode određeno područje, torpeda se odvajaju od nosača, nakon čega samostalno pronalaze i pogađaju neprijateljsku podmornicu.

„Garancije pogađanja neprijateljske podmornice sa tim tipom oružja veće su od 90 odsto. Od sigurnog uništenja podmornice se mogu spasiti ako je municija tehnički neispravna ili ako je posada broda pogrešno odredila područje u kojem se nalazi protivnik“, smatra bivši načelnik Glavnog štaba Ratne mornarice, admiral Valentin Selivanov.

U julu je objavljeno da će modernizovani sovjetski protivpodmornički avioni Be-12 „čajka“ otkrivati i pratiti neprijateljske podmornice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala