Poverenica reagovala zbog slučaja diskriminacije trudnice iz Beograda

© Foto : flickr/Baby ShoesTrudnica
Trudnica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pokrenula je parnicu pred Višim sudom u Beogradu u ime Snežane Pešović zbog diskriminacije na osnovu pola i porodičnog statusa, prenosi Tanjug.

„Tužbom je pored utvrđivanja diskriminacije i traženja da se otklone posledice diskriminatorskog postupanja traženo od suda da donese privremenu meru u cilju hitne zabrane diskriminacije i sprečavanja posledica ovakvog postupanja prema zaposlenoj zbog trudnoće i porodiljskog odsustva“, navodi se u saopštenju poverenice.

Navode da je slučaj strateški važan, s obzirom da je diskriminacija žena zbog trudnoće i porodiljskog odsustva nedopustiva i da još uvek predstavlja čestu diskriminaciju na tržištu rada.

Poverenica je posetila Snežanu Pešović koja je dala saglasnost da je zastupa i podnese tužbu.

Snežana Pešović je radila neprijavljena kod poslodavca sve dok nije ostala u drugom stanju. Sa poslodavcem se dogovorila da je prijavi, ali da ona plaća doprinose. Na kraju je bilans bio takav da je Snežana dobijala platu od 26.000 dinara, a da je poslodavcu morala da isplaćuje 30.000 dinara.

O slučaju Snežane Pešović mediji su izveštavali prethodnih dana.

„Ovaj slučaj je potvrdio koliko su mediji važan partner i da praćenjem i objavljivanjem ovakvih pojedinačnih životnih primera doprinose smanjenju diskriminacije i sprečavanju diskriminatorskog ponašanja pojedinih poslodavaca. Država ima mehanizme za sprečavanje ovakvog ponašanja, zbog čega verujem da će ovaj primer ohrabriti žene da se obrate našoj instituciji i zatraže zaštitu“, zaključila je poverenica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala