Pakistanski premijer: Ceo svet će patiti ukoliko se kašmirski sukob pogorša

© AP Photo / Muhammad SajjdPakistanci pale zastavu Indije na mitingu podrške indijskom Kašmiru
Pakistanci pale zastavu Indije na mitingu podrške indijskom Kašmiru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Pakistana Imran Han upozorio je Indiju da ne zaoštrava kašmirsku krizu i da dalja eskalacija napetosti u spornom regionu neće imati pobednika.

Govoreći u Parlamentu Han je rekao: „Ako dođe do ubrzanja događaja prema sukobu, niko neće biti pobednik i obe strane će na kraju pretrpeti posledice, kao i ceo svet“.

Indijska Vlada je u ponedeljak odlučila da državi Džamu i Kašmir oduzme poseban status i podeli je na dve odvojene teritorijalne jedinice.

„Postupci Indije dodatno će doliti ulje na vatru u Kašmiru, jer oni vide kako im se nasilno oduzimaju njihova neotuđiva prava i garancije“, upozorio je Han, a prenosi pakistanska televizija „PTV njuz“.

„To će pogoršati otpor Kašmira i stvoriti haos“, izjavio je premijer Pakistana.

​Imran Han je obećao da će slučaj Kašmira dovesti do Ujedinjenih nacija i žaliti se na, kako kaže — „rasistički“ tretman manjina u Indiji pod vlašću partije Baratija Džanata (BJP).

„Svet bi trebalo da shvati da politika pomirenja neće uspeti“, rekao je Han aludirajući na britansku politiku prema nacističkoj Nemačkoj pre Drugog svetskog rata. „Molimo međunarodnu zajednicu da obrati pažnju“, zaključio je premijer Pakistana.

Vlada Indije je predsedničkim dekretom opozvala član nacionalnog ustava koji stanovnicima Džamua i Kašmira daje specijalne privilegije, uključujući i pravo da stvaraju sopstvene zakone, da poseduju imovinu i da se nalaze na državnim funkcijama.

Reorganizacijom i novom klasifikacijom država Džamu i Kašmir, Vlada u Nju Delhiju će imati veću vlast nad tim spornim regionom koji je naseljen sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Pakistanski Kašmirci - Sputnik Srbija
Pakistanska vojska: Spremni smo da podržimo narod Kašmira „do kraja“

Prema zakonu, koji je usvojen sa 370 za i 70 glasova protiv, udaljeni planinski region Ladak, koji je trenutno deo Džamu i Kašmira, biće odvojen i pretvoren u saveznu teritoriju.

Kašmir je odavno kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju.

Napetosti su naročito eskalirale od petka, kada su lokalni indijski zvaničnici u delu Kašmira koji je pod vlašću Nju Delhija, izdali upozorenje zbog mogućih napada ekstremističkih grupa čije je sedište u Pakistanu.

Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali hiljade indijskih turista, hodočasnika i radnika napustili su region u panici.

Kašmir se nalazi na tromeđi između Indije, Pakistana i Kine, a svaka od te tri države ima kontrolu nad delom te nemirne oblasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala