Medvedi i vukovi „smenjuju“ ministra u zemlji EU

© PixabayVuk
Vuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sindikat slovenačkih seljaka zatražio je ostavku ministra za životnu okolinu i prostor Simona Zajca, kog smatraju objektivno odgovornim za veliku štetu koju poljoprivrednicima nanose medvedi i vukovi.

Sindikat okrivljuje Zajca za poslednji napad vučjeg čopora na turističko-poljoprivredno imanje blizu Pivke, u kojem su vukovi u jednoj noći zaklali 12 ovaca, i to na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima, ali i za celokupno neregulisano stanje upravljanja divljim životinjama.

„Očuvanje tolikog broja divljih životinja u Sloveniji nije održivo. Država bi trebalo da odredi maksimalan broj medveda i vukova koje naše šume mogu da podnesu, jer za njihov ovoliki broj jednostavno nema hrane“, rekao je za mariborski list „Večer“ Florjan Peternelj iz Seljačkog sindikata, u koji su učlanjeni poljoprivrednici i vlasnici šuma.

Prema istraživanjima na koja se pozvao Sindikat, u Sloveniji bi moglo da preživi samo oko stotinu mrkih medveda, prenosi hrvatski portal „Indeks“.

„Stanje je alarmantno jer neki njihov broj procenjuju i na hiljadu“, dodao je Peternelj.

„Kad je o vukovima reč, u šumama bi mogla da opstanu samo dva vučja čopora, dok ih je sada znatno više. Procenjuje se da sada ima više od stotinu vukova“, rekao je on.

Vlada Slovenije je proletos posebnom uredbom odredila odstrel skoro 200 mrkih medveda i 11 vukova, čemu se protive nevladine organizacije koje se bave zaštitom divljih životinja zaštićenih zakonom, jer kvote odstrela za ovu i sledeću godinu smatraju previsokim, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala