Kina preko juana uzvraća udarac Americi

© AFP 2023 / Greg BakerPortret Donalda Trampa sa juanom
Portret Donalda Trampa sa juanom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako SAD nastave sa zaoštravanjem trgovinskog konflikta, moguće je da će kineska vlada dopustiti dodatnu devalvaciju juana, kako bi pomogla izvoznim kompanijama da se izbore sa pritiskom od povećanja carina, smatra istraživač sa Instituta za svetsku ekonomiju i politiku Akademije društvenih nauka Kine Džang Ming.

„Ukoliko američka strana nastavi sa zaoštravanjem trgovinskog sukoba, nije isključeno da će kineska vlada dozvoliti devalvaciju juana usled pritiska na tržištu i to kako bi pomogla izvoznim preduzećima da ublaže mogući pritisak od povišenih carina“, rekao je stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, osnovni uzrok pada juana je Trampova odluka da od 1. septembra uvede nove carine na izvoz kineske robe u vrednosti od 300 milijardi dolara.

„To je očigledno suprotno od očekivanja tržišta, a kineska vlada je postala još pesimističnija u pogledu perspektiva kinesko-američkih pregovora“, smatra Ming.

On takođe veruje da neće doći do daljeg obezvređivanja kineske valute.

"Američke Federalne rezerve krajem jula su počele da snižavaju kamatnu stopu, a indeks dolara je naglo opao. To je drugi faktor koji doprinosi stabilnom kursu juana“, objasnio je.

Pored toga, stručnjak smatra da u ovom trenutku ne postoji rizik od konkurentne devalvacije juana, jer je trenutno amplituda njegovog pada ograničena uticajem trgovine, ali istovremeno priznaje da se to u budućnosti može dogoditi sa drugim valutama.

„Ako trgovinski rat i promena kursa juana budu uticali na ekonomski razvoj drugih zemalja ili pogoršaju stanje spoljne trgovine, onda će druge zemlje dobrovoljnim obezvređivanjem valute moći da izglade neslaganja i na kraju će doći do konkurentnog obezvređivanja valuta. Kroz istoriju je bilo više takvih slučajeva“, zaključio je stručnjak.

Američki predsednik Donald Tramp 1. avgusta je objavio nameru SAD da od 1. septembra uvedu carine od 10 odsto na robu iz Kine ukupne vrednosti od 300 milijardi dolara. U skladu sa tim, Narodna banka Kine 5. avgusta je devalvirala kurs juana za dolar do minimuma od decembra prošle godine. Kasnije je američko Ministarstvo finansija uvrstilo Kinu na spisak zemalja koje manipulišu valutom i saopštilo da će o tome obavestiti Svetsku trgovinsku organizaciju. Ranije je šef Narodne banke Kine Ji Gang izjavio da Kina ne namerava da koristi kurs juana kao instrument za reagovanje na trgovinski sukob sa SAD, a nedavna nestabilnost kursa kineske valute izazvana je spoljašnjim faktorima nesigurnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala