Kina upozorila Ameriku da može doći do potresa na finansijskom tržištu

© AP Photo / Richard DrewBroker na Njujorškoj berzi
Broker na Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka SAD da proglase Kinu valutnim manipulatorom dovešće do potresa na finansijskom tržištu i stvoriće prepreke za oporavak svetske ekonomije, navodi se u saopštenju Narodne banke Kine.

U saopštenju se navodi da „samovoljni jednostrani i protekcionistički akt ozbiljno krši međunarodne norme“.

„Osim što su SAD neosnovano uvrstile Kinu u valutne manipulatore, svojim akcijama nanose štetu prostim ljudima. Kina je kategorično protiv toga“, navodi resor.

„To ne samo da na najozbiljniji način potkopava međunarodni finansijski poredak koji će dovesti do potresa na finansijskom tržištu, nego će stvoriti ogromne prepreke za oporavak međunarodne trgovine i svetske ekonomije“, navodi se u saopštenju Narodne banke Kine.

Američki predsednik Donald Tramp 1. avgusta je objavio nameru SAD da od 1. septembra uvedu carine od 10 odsto na robu iz Kine ukupne vrednosti od 300 milijardi dolara. U skladu sa tim, Narodna banka Kine 5. avgusta je devalvirala kurs juana za dolar do minimuma od decembra prošle godine. Kasnije je američko Ministarstvo finansija uvrstilo Kinu na spisak zemalja koje manipulišu valutom i saopštilo da će o tome obavestiti Svetsku trgovinsku organizaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala